Oudste bewijs van Boeddha’s leven gevonden in Nepal

© Yves Picq, Wikicommons

Archeologen hebben in Lumbini in Nepal, de geboorteplaats van Boeddha, de resten van een houten bouwwerk uit de zesde eeuw voor Christus gevonden. Dit is het eerste archeologische materiaal dat het leven van Boeddha met een bepaalde eeuw verbindt.

De vroegste archeologische bewijzen van boeddhistische gebouwen die tot nu toe in Lumbini gevonden werden dateren uit de derde eeuw voor Christus. Maar waarschijnlijk werd Boeddha dus veel eerder geboren dan de tot nu toe veronderstelde derde eeuw. Dat meldt National Geographic dat het onderzoek mede financierde.

Terug naar de archeologie

“Er is weinig bekend over het leven van Boeddha en wat we over hem weten komt uit tekstbronnen en van mondeling overgeleverde verhalen. Daarom besloten we terug te keren naar de archeologie om vragen over zijn geboorte te beantwoorden” zegt professor Robin Coningham van Durham University, een van de leiders van het onderzoek. “We hebben nu voor het eerst bewijs gevonden dat er al in de zesde eeuw voor Christus een gebouw in Lumbini bestond.”

Volgens de boeddhistische traditie bracht koningin Maya Devi, de moeder van Boeddha, haar zoon ter wereld terwijl ze zich vasthield aan de takken van een boom. Coningham en zijn collega’s vermoeden dat in de open ruimte in het midden van het zojuist gevonden houten gebouw deze boom stond. De stenen tempel die later bovenop het houten heiligdom werd gebouwd heeft dezelfde open ruimte in het midden.

Vier belangrijke boeddhistische sites

Lumbini is een van de belangrijkste plaatsen in het leven van Boeddha. De andere drie zijn Bodh Gaya waar hij ‘de verlichte ‘ werd, Sarnath waar hij voor het eerst preekte en Kusinagara waar hij op 80-jarige leeftijd overleed. Bij zijn dood riep hij alle boeddhisten op om Lumbini te bezoeken.

De Maya Devi Tempel in Lumbini is daarom nog altijd een belangrijk pelgrimsoord voor Boeddhisten. Er zijn een half miljard boeddhisten in de wereld en honderdduizenden van hen maken ieder jaar een pelgrimstocht naar Lumbini.

Bekijk de video van de ontdekking

(MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content