De Turkse stad Sagalassos stroomde pas leeg in de 13e eeuw

© Belga

Het merendeel van de inwoners van de Turkse antieke stad Sagalassos verliet pas in de 13e eeuw, en niet in de 6e of 7e eeuw zoals eerder gedacht, de stad.

Uit DNA-onderzoek blijkt dat 90 pct van de inwoners de stad in de 13e eeuw verlaten heeft. Dat meldt Claudio Ottoni van het Center for Archeological Sciences van de KU Leuven in de Campuskrant, het maandblad van de Leuvense universiteit.

Sagalassos is al meer dan 25 jaar voorwerp van archeologisch onderzoek door een internationaal team van wetenschappers onder leiding van een Leuvense archeoloog. De stad, die zich situeert in het zuidwesten van Turkije, ontstond in de 5e eeuw voor Christus en kende haar hoogtepunt in de Hellenistische en Romeinse periode met grootse monumenten, tempels, fonteinen en badhuizen. In de 6e en 7e eeuw sloeg het noodlot toe met pestepidemies, aardbevingen en Arabische invasies.

Aardbeving of pest onwaarschijnlijk

In het kader van dit onderzoek werd het DNA van in Sagalassos opgegraven skeletten vergeleken met modern DNA van een naburig dorp en met databanken van antiek en modern DNA.

De Turkse stad Sagalassos stroomde pas leeg in de 13e eeuw
Ā© Belga

“Als de bevolking van Sagalassos op een bepaald ogenblik gedecimeerd zou geweest zijn door pest of een aardbeving, hadden we dat moeten merken in de DNA-tijdslijn. Maar dat is niet het geval. Meest waarschijnlijk is dat 90 procent van de inwoners Sagalassos verliet in de 13de eeuw zonder grote bevolkingsafnames in de 6de of 7de eeuw. We hebben hier ook nooit massagraven teruggevonden, zoals in het westen, als gevolg van pestepidemies”, aldus Ottoni.

Poblome vermoedt dat de bevolkingsafname in de 13e eeuw verband houdt met de verovering van de stad, in het begin van die eeuw door de Arabische Seltsjoeken. Meest plausibele hypothese op basis van Ottomaanse bronnen lijkt hem dat de bevolking verplaatst werd. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content