Archeologen ontdekken antieke Indo-Griekse stad in Pakistan

© iStockphoto

In het noordwesten van Pakistan hebben archeologen de ruïnes ontdekt van een stad die wordt gelinkt aan de Griekse krijgsheer Alexander De Grote, wiens leger meer dan 2.000 jaar geleden door de valleien van de Himalaya trok.

Een team van Italiaanse en Pakistaanse wetenschappers vond na jaren opgravingswerken munten, wapens en aardewerk in de Swat-vallei in de provincie Khyber-Pakhtunkhwa. Dat deelde de Pakistaanse archeoloog Niaz Shah maandag mee.

“We zijn op basis van historische referenties en relatieve archeologische feiten tot de conclusie gekomen dat Griekse mensen hier in gemeenschap hebben samengeleefd”, aldus Shah. Volgens de Pakistaanse krant Dawn is het gevonden aardewerk op de site Bazira geïmporteerd uit de antieke landstreek Bactrië in het noordoosten van het huidige Afghanistan en uit de omgeving van de Middellandse Zee.

Archeologen ontdekken antieke Indo-Griekse stad in Pakistan
© GF

De aanwezigheid van een verdedigingswal rond de stad en opslagplaatsen voor wapens doen vermoeden dat deze Grieken een deel van het leger van Alexander zouden kunnen geweest zijn. De stad werd later een samensmelting van Indiase en Griekse beschavingen, toen boeddhistische gemeenschappen naar de streek kwamen. De Macedonische koning en veroveraar Alexander De Grote had in de vierde eeuw voor Christus zijn rijk uitgebreid tot het Indiase subcontinent.

Volgens Shah zijn de Kalasha, een inheemse bevolkingsgroep in de Pakistaanse Hindoekoesj, afstammelingen van soldaten van Alexander. De opgravingen in de Swat-vallei vormen echter de eerste ontdekking van deze aard. “Er waren sporen van een Griekse beschaving langs de route die Alexander volgde naar India, maar dit is de eerste geplande stad die we tot dusver kennen”. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content