A room with a review: zijn veelbelovende bestemmingen net zo mooi als op de foto?

© .
Elke Lahousse
Elke Lahousse Journalist voor Knack Weekend

Hotels genoeg op Instagram waarvan je denkt: daar wil ik wonen. Maar lost zo’n droomplek je verwachtingen ook echt in? Onze redactie offerde zich op en testte het uit.

Italië: een bosbad nemen in Miramonti Boutique Hotel

Locatie: Miramonti doet vermoeden dat je in de bergen terechtkomt, maar als je in het donker aankomt, is het uitzicht een zwarte vlek met een spinnenweb van straatlichten van Merano. Je pakt uit, gaat lekker eten, slaapt zacht, en pas ’s morgens blijken de Dolomieten aan je voeten te liggen. Het uitzicht is niets minder dan magistraal en het is overal. In elke kamer, het restaurant, het spectaculaire zwembad en de bossauna-op-stelten. Merano, een charmante mengeling van middeleeuwse straatjes, jugendstil en Italiaanse flair, ligt 1000 meter lager, een haarspeldbochtenrit van zo’n halfuur. Wij vlogen op Milaan en reden op drie uur naar Hafling.

Ideaal voor: Bergliefhebbers die op stijlvolle wijze weg willen van de wereld. Ook perfect voor een elegante pitstop op weg naar een dieper deel Italië.

A room with a review: zijn veelbelovende bestemmingen net zo mooi als op de foto?

Stijl en inrichting: Carmen en Klaus Alber verbouwden een traditioneel Zuid-Tirools hotel om tot een modern designhotel. Het voelt alsof je op bezoek bent bij je favoriete neef en nicht, je-weet-wel, die met een uitstekende smaak.

Service en activiteiten: De ontvangst is oprecht hartelijk en de 007-link – de Bondfilm The Spy Who Loved Me werd in de buurt opgenomen – getuigt van gevoel voor humor. In de spa kun je niet anders dan compleet ontspannen, met drie sauna’s, overvloedige rustplekken en een zeer Instagrammable zwembad. Het hotel biedt ook wandelingen met eigenaar Klaus en contemplatieve bosbaden met psycholoog Martin Kiem, die je misschien wel op een andere manier naar de natuur doen kijken.

Kamers: 43 kamers in 5 stijlen en 19 prijscategorieën. Wij logeerden in de glamoureuze 007-kamer, met panoramisch raam, douche-met-bergzicht en groot zonnig terras. In de badkamer vind je de heerlijke producten van Comfort Zone.

Eten & drinken: Noord-Italiaanse slow food wordt geserveerd in het panoramische Klassik-restaurant. Nostalgische fans van raclette dineren in de traditionele Stube en na het wandelen of skiën zijn er om vier uur taart, cake en kruidenthee. Het verse bloedsinaassap bij het ontbijt is heerlijk en het Miramonti-ei met spinazie de ideale start voor een actieve dag. Vegans zijn welkom.

Waar voor je geld: Kamer met ontbijt vanaf 106 euro pp/pn. Gezien de spectaculaire ligging, warme ontvangst en het mooie design vinden wij het deze prijs zeker waard.

hotel-miramonti.com


Frankrijk: in een boomhut slapen bij Coucoo Grands Chênes

Locatie: In het groene Picardië, op een halfuur rijden van Parijs en daarmee een ideale uitvalsbasis voor een citytrip.

Ideaal voor: Rustzoekers en natuur- liefhebbers met zin voor avontuur.

Stijl en inrichting: Je logeert in een boomhut, zo’n acht meter boven de grond. De hutten zijn zo ontworpen dat ze opgaan in de natuurlijke omgeving en zijn gemaakt van ecologische materialen. Je gaat naar boven met een trapladder en verplaatst je tussen de twee units (het woongedeelte en de spa met hot tub) op een loopbrug. Onze hut is eenvoudig, maar stijlvol ingericht. Tenslotte draait het hier niet om het design, maar om het uitzicht. In je hut voel je je door de grote ramen rondom een beetje alleen op de wereld.

Service en activiteiten: Je kunt gaan golfen, het bos verkennen, fietsen huren of een wandelroute volgen, maar wij kwamen om van de rust te genieten en hadden een dik boek meegebracht. Jammer genoeg was het te koud om op het dakterras te zitten, maar lezen met een fantastisch uitzicht op de bossen heeft ook zijn charmes.

A room with a review: zijn veelbelovende bestemmingen net zo mooi als op de foto?

Kamers: Wij sliepen in de Cabane Spa Origin, die voorzien is voor twee personen, maar er zijn ook cabins voor gezinnen en hutten met of zonder jacuzzi.

Eten en drinken: Het eten wordt verzorgd door een lokale leverancier, die uitsluitend met biologische streekproducten werkt. Je diner wordt geleverd in een picknickmand die je zelf naar boven takelt. Wat je voorgeschoteld krijgt, is geen grote luxe of verfijnde keuken, om praktische redenen is het ook een koude maaltijd, maar wel erg lekker en supervers. Jammer genoeg alleen wat te weinig: mijn zus en ik zijn geen grote eters, maar gingen toch met honger van tafel.

Waar voor je geld: Een nachtje in de hut met twee personen kost 320 euro en voor dat geld mag je ook wel wat verwachten. Helaas waren er te veel kleine foutjes om die hoge prijs te rechtvaardigen. Zo ontvingen we in onze picknickmand wel een flesje wijn, maar geen kurkentrekker. Die was vast in de keuken achtergebleven, bij de boter voor bij de kaas en het tweede voor-gerecht, die ook ontbraken. Ook een kop thee of koffie zat er niet in, want het koffieapparaat bleek stuk. Tel daarbij een hongergevoel en we moeten besluiten dat de prijs aan de hoge kant is. Aan de andere kant: je zult nooit meer zo goed slapen. En als natuur en rust de nieuwe luxe zijn, zit je nergens beter dan hier.

Cabanesdesgrandschenes.com


Portugal: het platteland omarmen in São Lourenço do Barrocal

Locatie: De oprijlaan naar het domein is omgeven door olijfbomen en kurkeiken en hoe meer je de ingang nadert, hoe sterker je het voelt: dit is een unieke plek. São Lourenço do Barrocal ligt aan de voet van het dorp Monsaraz, in het hart van de Alentejo-regio, dicht bij de Spaanse grens.

A room with a review: zijn veelbelovende bestemmingen net zo mooi als op de foto?

Ideaal voor: Een romantisch weekend of ontspannen wellnessverblijf, maar ook gezinnen voelen zich hier thuis.

Stijl en inrichting: Het domein ligt op een oppervlakte van 780 hectare en is al tweehonderd jaar eigendom van dezelfde familie. De witte vertrekken die vandaag de slaapkamers, wijnkelder en lobby omvatten, vormden in de negentiende eeuw een boerendorp waar vijftig families leefden van de wijn, het vee en de groenten die ze zelf produceerden. Het was José Antonio Uva, telg van de achtste generatie, die het domein met zorg liet renoveren door architect Eduardo Souto de Moura – die al de prestigieuze Pritzkerprijs won – tot het prachtige hotel dat het vandaag is. Alle kamers hebben natuurlijke materialen en kleuren.

Service en activiteiten: De ontvangst is warm en overal hangt een ontspannen sfeer. Op onze kamer ligt een welkomstbriefje klaar, naast huisgemaakte ijsthee en een typisch Portugees gebakje: chocoladesalami. De spa, met producten van Susanne Kaufmann, werd door Monocle bekroond met een Best Spa Award. Je kunt picknickmanden huren en wijnproeven, maar wij kiezen voor het zwembad, gaan paardrijden over het domein en genieten van de zonsondergang op ons terras, met een van Barrocals huisgemaakte wijnen.

A room with a review: zijn veelbelovende bestemmingen net zo mooi als op de foto?
© .

Kamers: Er zijn 40 kamers, van hoevekamers tot suites en vakantiehuisjes voor gezinnen.

Eten & drinken: In het restaurant staan streekgerechten op het menu, zoals tuinbonen met aardbeien en stukjes worst. De ingrediënten komen uit de moestuin of van lokale producenten. Op de wijnkaart vooral Portugese wijnen en het ontbijt is een buffet van lokale kazen, artisanaal brood en gebak, vers fruit, yoghurt en honing die je rechtstreeks van de honingraat schraapt.

A room with a review: zijn veelbelovende bestemmingen net zo mooi als op de foto?
© .

Waar voor je geld: Al na twee dagen voelen we ons deel van de familie en alleen al voor het interessante aanbod activiteiten, de uitgestrektheid van het domein en die opgeladen batterijen achteraf willen we volgend jaar terugkomen. Wie trouwplannen heeft, kan hier bovendien weleens de ideale feestlocatie vinden. Een standaardkamer voor twee personen heb je vanaf 187 euro in het laag- en 270 euro in het hoogseizoen, ontbijt, toegang tot de sauna en fietsen inbegrepen.

barrocal.pt


Frankrijk: Provençaals genieten in La Maison d’Ulysse

Locatie: Gelegen in het Provençaalse Baron, op een kwartier rijden van het pittoreske dorp Uzès en op een halfuur van Nîmes, waar ook de tgv uit Brussel stopt.

Ideaal voor: Babymooners die een romantisch weekend weg willen voor de komst van hun baby. En francofielen die houden van rust, lekker eten en de ongedwongen luxe van een boetiekhotel.

A room with a review: zijn veelbelovende bestemmingen net zo mooi als op de foto?
© .

Stijl en inrichting: Deze zestiende-eeuwse boerderij, omgeven door een wilde tuin met fruit- en moerbeibomen, werd met respect voor het verleden gerestaureerd door de Frans-Belgische eigenaars Guy Toullelan en Wouter Vandendriessche. Het resultaat is een mix van Franse flair en cool, hedendaags design.

Service en activiteiten: Luxe staat hier synoniem met persoonlijke service. Van de hartelijke ontvangst met een glas lokale wijn of sap tot Wouters zelf uitgestippelde wandel- en fietsroutes. Die variëren van een gemakkelijke 2,5 kilometer in de omgeving – op maat van de zwangere vrouw – tot een tocht van dertig kilometer met de fiets in de dorpen en wijnvelden rond Uzès. Wie na de inspanning nood heeft aan ontspanning, kan een duik nemen in het zwembad, een stoombad nemen in de Turkse hamam of een massage op maat boeken. Wouter en Guy kennen de streek als hun binnenzak en delen dat graag met hun gasten.

A room with a review: zijn veelbelovende bestemmingen net zo mooi als op de foto?
© .

Kamers: De negen ruime kamers en suites, elk met zicht op de Franse campagne, zijn ingericht met een mix van designstukken en vintage meubelen die de eigenaars kochten op veilingen of meebrachten van een van hun verre reizen. Ze kozen ervoor om geen televisie of kunst op te hangen, om de rust te bewaren. Elke kamer is voorzien van een moderne, open badkamer.

Eten & drinken: Dineren is niet verplicht in La Maison d’Ulysse, maar wel een aanrader. Chef Jonathan Michel is klassiek Frans geschoold en werkte in een sterrenrestaurant, tot hij enkele jaren geleden naar Chili verhuisde. Die mix van de exotische met de Franse keuken proef je op je bord. ’s Avonds wordt een driegangenmenu geserveerd, met keuze uit drie gerechten per gang. De lunch is à la carte. De wijn komt van het domein tegenover het hotel, dat je kunt zien vanuit je kamer. Het ontbijt is een buffet van lokale en huisgemaakte producten, zoals de versgebakken madeleines van de chef en Wouters eigen jam.

A room with a review: zijn veelbelovende bestemmingen net zo mooi als op de foto?
© .

Waar voor je geld: Het is zo goed als het eruitziet. Een weekendje heeft onze batterijen helemaal opgeladen. Kamer met ontbijt vanaf 229 euro per nacht, voor twee personen. Het hotel is geopend van midden april tot eind september.

lamaisondulysse.com. Wij reisden met de tgv (NMBS Europe) tussen Brussel-Zuid en Nîmes. Het rechtstreekse traject neemt 5u16 in beslag. b-europe.com


Canada: onderduiken in Nimmo Bay Wilderness Lodge

Locatie: De mooiste plaatsen op aarde zijn vaak enkel per vliegtuigje of boot bereikbaar. Wil je naar het Nimmo Bay-resort, dan reis je per watervliegtuig vanaf Port Hardy, op het Canadese Vancouver Island. Je zoeft over dichte wouden en windstille inhammen die beschutting bieden aan zwarte en bruine beren, orka’s en andere wilde dieren die hier wonen, of jaarlijks op doorreis komen.

Ideaal voor: Wie houdt van de natuur met grote N is in de ongerepte en waanzinnig mooie archipel van Broughton aan het juiste adres. Deze streek is ideaal om te hiken, kajakken, vissen of te paddle boarden.

Stijl en inrichting: In de jaren tachtig was dit nog een familiale en eenvoudige lodge voor vissers, maar door de jaren heen groeide Nimmo Bay uit tot een exclusief resort waar je jezelf weg van de wereld waant. De huisstijl past perfect bij de Canadese wildernis, met houten chalets en veranda’s waar rode Adirondack-stoelen uitnodigen tot lange rustmomenten na een dag buiten.

A room with a review: zijn veelbelovende bestemmingen net zo mooi als op de foto?

Service en activiteiten: De service is relaxed, familiaal en niet opdringerig. Elk personeelslid, van de familie Murray die de lodge runt tot de gidsen, laat de gasten vrij in wat ze wel of niet willen doen. Heb je geen zin in grizzlyberen spotten, wel in de cederhouten jacuzzi naast de waterval? Geen probleem.

Kamers: Er zijn negen cabins, waarvan zes nieuwe die uitkijken over de baai en ingericht werden in een frisse Scandinavische stijl. De drie oudere hutten, in natuurlijke houtkleuren, liggen wat verscholen in het intieme woud. De kamers zijn luxueus met een knusse zitruimte, een groot bed met fijn Belgisch linnen en een nokvolle minibar waarvan alle drankjes on the house zijn.

Eten & drinken: Op het menu staat échte wilde zalm, gevangen in de snelstromende rivieren of meren uit de buurt, naast krab en garnalen die stomend op tafel worden gezet. Je drinkt er topwijnen uit British Columbia, lokaal bier uit Vancouver Island en perfect gemaakte cocktails, van de klassiekers tot de Nimmo Bay-specials, die vaak creaties zijn van vorige gasten.

Waar voor je geld: Nimmo Bay is exclusief en heeft een stevig prijskaartje. Niet omdat de cabins gouden kranen hebben, wel omdat de plek zo afgelegen is. Prijzen vanaf 775 euro per persoon per nacht, met watervliegtuigtransfers. Alle maaltijden en drankjes en de meeste activiteiten inbegrepen.

nimmobay.com


België: onthaasten in een Slow Cabin

Locatie: De omschrijving ‘alleenstaande eco cabin op een geheime locatie in ongerepte natuur’ dekt volledig de lading. Onze Slow Cabin staat in België in een knapperig groene wei, naast een beschermd bos- en heidegebied. Het concept van dit logeeradres draait om privacy, eenvoud en basic comfort met low impact. Onthaasten dus: er is geen internet of televisie. Twee weken voor vertrek krijg je het adres, alsook informatie over wat er in de omgeving allemaal te beleven valt.

Ideaal voor: Natuurliefhebbers die graag een willen worden met de natuur of koppels/gezinnen die nood hebben aan us-time. Er is ook een formule voor bedrijven die op deze manier willen vergaderen.

Stijl en inrichting: Naast zelfvoorzienend is de cabin ook klein (34 tot 39 vierkante meter), er is dus weinig plaats voor bagage. Ook de inrichting is minimalistisch: enkel het hoogstnoodzakelijke om optimaal te kunnen onthaasten. Minder prikkels betekent meer rust en minder keuzestress.

A room with a review: zijn veelbelovende bestemmingen net zo mooi als op de foto?

Service en activiteiten: Alle Slow Cabins volgen het principe van circulair ecodesign: zo laag mogelijke impact op de omgeving, minder afval en een langer leven voor de cabin. De cabin is zelfvoorzienend, wat ook wil zeggen: minder zonne-energie en water in de winter (geen paniek: er is een noodgenerator). Privacy heb je voor 100 procent: je laat jezelf binnen met een code. Je wagen mag niet voor de deur (wel op een parking verderop) – uit respect voor de omgeving en je uitzicht – maar je hoeft niet te zeulen met kookgerei, barbecue, bed- en badlinnen of ligstoelen: dat is allemaal aanwezig.

Kamers: Er zijn drie soorten cabins: voor 2 tot 3 personen, voor 3 à 5 personen (of twee koppels) of om te vergaderen. Inclusief (wijds zicht op de) groene omgeving, comfy badkamer, keuken en terras.

Eten & drinken: Er is een slim ingerichte keuken met kookgerei en basisingrediënten waar je je eigen slow food kunt bereiden, maar je kunt ook een ontbijtmand of diner aan de cabin laten leveren. Samen met de omschrijving van de locatie krijg je bovendien heel veel tips over restaurants en winkels in de nabije omgeving.

Waar voor je geld: Vanaf 175 euro per nacht voor een koppel, voor een gezin 185 per nacht of voor bedrijven 295 euro per dag. Het totaalbedrag loopt dus al snel op, maar het scheelt dan weer een slok op een borrel dat je zelf kunt koken en geen vliegtickets hoeft te boeken.

slowcabins.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content