8 must-visits in Vlaams-Brabant

21/06/14 om 16:32 - Bijgewerkt om 16:32

Bron: Knack Weekend

Tijdens de zomer trekt Knack Weekend door de Belgische provincies. Deze week: ontdekkingen in Vlaams-Brabant.

8 must-visits in Vlaams-Brabant

© Wouter Van Vaerenbergh

REEËN SPOTTEN

Het Zoniënwoud heeft zijn bijnaam 'beukenkathedraal' niet gestolen: de beuken zijn er meer dan 200 jaar oud. Omdat de meeste mensen het woud in de (late) namiddag bezoeken, heb je 's ochtends de meeste kans om schichtige reeën te spotten. Wie heel, heel vroeg komt, ziet misschien een everzwijn, dat in 2006 opnieuw zijn rentree maakte in het bos, na een afwezigheid van meer dan een eeuw. Dorst of honger gekregen? De Brusselse brasserie Istas, aan de uitlopers van het bos in Overijse, serveert in een eeuwenoud interieur met blinkende lambriseringen een uitgebreide boterhammen- en bierkaart.

www.zonienwoud.be / Istas, Kapucijnendreef 1, 3090 Overijse

MEUS' MOLEN

Zeg "Leuven" en "Meus" en iedereen denkt aan Jeroen. Maar is er nog een Meus. Hans, de broer van, baat in het naburige Sint-Joris-Winge een brasserie uit in een oude watermolen, te midden van een natuurgebied met vijvers, waar onder meer de Sassenbeekwandeling en de Gemperoute voor fietsers starten. Op zijn menu staat letterlijk dagelijkse kost: asperges op Vlaamse wijze, Tomat-Krevet en Hagelandse stoverij met Lubbeekse mosterd. Elke laatste vrijdag van de maand is er den avond van de platte portemonnee: een driegangenmenu voor 25 euro, inclusief dranken.

Gempstraat 56, 3390 Sint-Joris-Winge, www.gempemolen.be BROODJE BRUSSEL

Het was een Zwitserse familie die in 1873 de kruidenierszaak Au Suisse startte, maar die vandaag nog Zwitsers noemen, zou een belediging zijn. Het gemarmerde en gespiegelde interieur lijkt trendy, maar ziet er al jaren hetzelfde uit. Een tip, als je niet kunt kiezen aan de eindeloze toog met beleg: probeer de huisgemaakte paté.

Anspachlaan 73-75, 1000 Brussel, www.ausuisse.be WEGLEZEN

Boekwinkels met meerdere verdiepingen, ze bestaan nog. De Filoloog in Leuven is een literaire outlet met boekgerelateerde geschenken, je vindt er een mooie collectie (raam)posters met gedichten en er staat altijd wel een lezing of workshop op het programma (Tiensestraat 6, www.defiloloog.be). Inpakken en weglezen: dat kan à la minute aan de overkant, op het terras van de Universum, met een glas sangria bomvol fruit (Herbert Hooverplein 26). Minstens even lekker als op de dijk van Oostende.

TÊTE À TÊTE

In het hart van de Leuvense binnenstad ligt een parkje verborgen. Met zijn idyllische brug en romantisch prieeltje is het Dijlepark, in de volksmond 'Japans parkske', the place to be voor een picknick, tête à tête (in de Schapenstraat).

COCKTAILS OP M
Omdat de architectuur van Stéphane Beel intrigeert, omdat de bar op het dakterras een prachtig uitzicht over de daken van de stad biedt, en omdat het museum oude en hedendaagse kunst durft te mixen. Dwingende redenen genoeg die van M in Leuven een tussenstop maken.

Vanderkelenstraat 28, www.mleuven.be

Veerle Helsen

WeekendInformation Services

Ambacht ontmoet technologie

Ambacht ontmoet technologie

Op het eerste gezicht is de Gear 3 een traditioneel Zwitsers horloge. Totdat je aan ...

Onze partners