8 dingen in België die de Fransen verbazen

© Reuters

Voor vele Fransen is België in het beste geval synoniem van goede acteurs, surrealisme en Brussel. In het slechtste geval van moppen, frieten en bier. Maar wie er langer vertoeft ziet dat er in België reële verschillen zijn met Frankrijk die Fransen zelfs nooit echt gewoon worden.

Aurélie Wehrlin, journaliste voor Levifweekend.be en 3 jaar geleden geëmigreerd naar België, geeft acht aspecten die van België een exotisch land maken.

Vuilniszakken op straat

In Frankrijk is het onvoorstelbaar maar in België worden de vuilniszakken gewoon op de grond gezet, naargelang de ophaaldagen. Toen ik mijn verbazing uitte over die manier van vuilnis ophalen, die toch danig het zicht bederft, antwoordde iemand: “Maar als we het afval in bakken zouden doen, zouden we ook andere dingen in kunnen gooien”. Niet onwaar want hier wordt er inderdaad drastisch gesorteerd.

Yellow power

In België is geel koning: het licht op de autosnelwegen, frieten, kroketten, witloof, bier, trams en uiteraard mayonaise, die je overal vindt, in alle sandwiches en als basis van alle sauzen.

Geduld

Belgen zijn geduldig, volgens sommigen zelfs gedwee. Ze zijn in staat om zonder klagen uren te schuiven bij een of andere administratieve dienst. In een administratieve wachtzaal maar ook in files van de vestiaires van een concert herken je snel de Fransen want het zijn de enigen die staan te trappelen, zagen, klagen, iedereen voorbij te steken en “zelfs vragen om de verantwoordelijke te zien”. De Belg wacht geduldig af, met een positieve ingesteldheid, één van zijn eigenschappen trouwens.

Sigaretten in de supermarkt

Ondenkbaar in Frankrijk, ondermeer door de wet Evin dat de sigaret nu al bijna 25 jaar uit de openbare ruimte verbant. Die intrusie van de sigaret, die in Frankrijk als de pest beschouwd wordt geeft aan de supermarkten en het land een gevoel van vrijheid, van verbod, een normovertredend exotisme.

Recht versus misbruik

Uit ervaring weet ik dat een willekeurige uitkering aanvragen of rechten bekomen (gezin, werkloosheid, gezondheid) meestal op een positieve reactie stuit van openbare diensten. Wat je vraagt wordt beschouwd als een recht en de persoon die verantwoordelijk is voor je dossier zal alles doen om het in orde te krijgen. In Frankrijk is het beeld dat je terugkrijgt duisterder: een volledige gegronde vraag wordt er al snel al misbruik gezien. En je verzoek kan een lijdensweg worden.

Ouders die bier drinken op schoolfeesten

In Frankrijk worden mensen die dat doen worden al snel als alcoholicus bestempeld. Hier is het de norm. De vraag van de norm wordt zelfs niet gesteld aangezien er hier overal bier wordt gedronken zonder daarom door te gaan voor verslaafd of punker. Belgen hebben wel het voordeel dat ze iets anders in hun glas krijgen dan Kro of 1664, het zou dus jammer zijn om geen bier te drinken.

De Belg lijkt racistischer

Wanneer je naar België verhuist valt het grote aantal gesluierde vrouwen op maar zeer snel ben je verbaasd door racistische uitspraken. Bij de slager, de bloemist, als je de weg aan politieagenten vraagt. En dat zonder enige gene. Ondanks dat lijken “allochtonen” – een Belgische term voor vreemdelingen – perfect geïntegreerd, zijn er veel gesluierde vrouwen die niet naar beneden kijken en spreken mensen van verschillende generaties en oorsprong met elkaar. In Frankrijk is racisme verboden maar is het verraderlijker want het groeit en ontwikkelt zich in de privésfeer. Extremistische bewegingen plukken dan ook de vruchten van dat taboe.

De integratie van kinderen in het dagelijkse leven

Hier hebben kinderen hun plaats. Je ziet er op straat, alleen of in groepjes. Zwangere vrouwen worden ook ontzien en gefeliciteerd. In tegenstelling tot Frankrijk – om nog maar te zwijgen over Parijs – waar het kind vaak als een last beschouwd wordt en niets te zeggen heeft, zijn kinderen nooit een probleem en is het zeer zelden dat je het gevoel krijgt dat je niet welkom bent.. Als je dus lachende en extatische gezichten zoekt die naar je kinderen kijken steek je beter de grens over. Hetzelfde geldt als je wil zitten op de tram of de bus als je 8,5 maand zwanger bent!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content