20 adressen en activiteiten in Limburg

23/08/14 om 11:06 - Bijgewerkt om 11:06

Bron: Knack Weekend

De twintig aanraders in Limburg. Waar de daken licht geven en waar de trappist uit een kluis komt.

20 adressen en activiteiten in Limburg

© Wouter Van Vaerenbergh

De twintig aanraders in Limburg. Waar de daken licht geven en waar de trappist uit een kluis komt.
1.Het grootst bewaarde kunstgeheim van Limburg
Z33 is niet gekend bij het grote publiek, maar wel bemind door kunstkenners. De naam is afgeleid van haar locatie, Zuivelmarkt 33 in Hasselt. Het 'huis voor actuele kunst' heeft geen eigen collectie, maar er lopen permanent tentoonstellingen. Je móet er binnenlopen. Omdat het in een voormalig begijnhof huist. Omdat de vibe atypisch Limburgs is. En omdat kunstenaar Leon Vranken er deze zomer blad/steen/schaar speelt.

Zuivelmarkt 33, 3500 Hasselt, www.z33.be

2.Antieke stad Zeg nooit rommelmarkt tegen de antiekmarkt van Tongeren. Elke zondag vanaf 6u 's morgens staat de tijd stil in de 'oudste stad van België'. Met meer dan 350 verkopers is het de grootste antiek- en brocantemarkt van de Benelux. Grote troef van de markt zijn de nichestandhouders: kramen die gespecialiseerd zijn in prentkaarten, etalagepoppen, kristallen glazen,...
www.antiekmarkttongeren.be

3.Slapen in een traan Langs de dreef naar het kasteel van Hex in Sint-Truiden hangen traanvormige boomtenten, een ontwerp van de Nederlandse kunstenaar Dré Wapenaar. Zijn collega Ardie Van Bommel bouwde een paar meter verderop de even kunstige was-, toilet- en barbecueconstructie 'Field Furniture'. Inchecken doe je bij de Dienst Toerisme Borgloon.
www.borgloon.be/toerisme-boomtenten.html

4.Apotheekmuseum
In Maaseik ligt de oudste privé-apotheek van België, gerestaureerd tot een museum met een indrukwekkende collectie Delfts blauwe potten. Vergeet niet de oude gevel in Maasstijl te bewonderen. Van 1704 tot 1959 verkochten hier zes generaties apothekers pillen op de Grote Markt, trouwens een van de mooiste marktpleinen van Vlaanderen omringd door 95 lindebomen.

Markt 45, 3680 Maaseik, www.museamaaseik.be
5.200 soorten pannenkoeken
Boerenpannenkoeken, pizzapannekoeken of een Indonesische satépannekoek. De Pannekoekenbakker serveert meer dan 200 soorten. Zoet, hartig, bitter of zout: noem een ingrediënt en het staat gegarandeerd op zijn kaart.
meerdere locaties op www.pannekoekenbakker.nl
6.De witte ellips zien.
Deze zomer verrijst tussen Hasselt en Genk een heuse kunstroute in openlucht. In en tussen de twee steden zijn werken te zien van nationale en internationale kunstenaars. Zo tekende Felici Varini witte strepen op de daken van 99 gebouwen in Hasselt. Als je die gaat bekijken vanuit de Sky Lounge op de 19de verdieping van het Radisson Blu hotel, krijg je een gigantische ellips te zien. De route ontdekken doe je met de fiets (langs het Limburgs fietroutenetwerk), te voet (de Hasseltroute bijvoorbeeld is 9km lang) of met de boot (het Albertkanaal).

www.uniehasseltgenk.be

7.Pudding uit de kelder proeven
Kanne ligt letterlijk òp de grens met Nederland. Als je door het dorp rijdt, slinger je de hele tijd op en over de grens. Het onbekende dorp herbergt het bestbewaarde geheim van Zuid-Limburg: Bakkerij Smets. Waar de vlaaien (meer dan twintig soorten) nog uit grootmoeders kookboek komen. Letterlijk want hier staat de derde generatie achter de oven. Maar hét geheim van de bakkerij zit onder de grond: een mergelgrot waar pudding met rauwe melk wordt bewaard om te rijpen.

Boys 3, 3770 Kanne, www.smets-kanne.be

8.De Hasseltse fashionista
Die gaat stiletto's kopen in schoenenwalhalla La Bottega (Paardsdemerstraat 9), shopt Belgische mode bij Handsome (Diesterstraat 2) en ontdekt nieuwe labels bij Jade (Diesterstraat 15). Lunchen doet ze in het nieuwe Quiche Cafe (Botermarkt 11) en bij Mucho Gusto (Zuivelmarkt 44) post ze haar espresso op instagram.

9.Rommelen
Iedere zondag in juli en augustus wordt Genk ingepalmd door de grootste rommelmarkt van Vlaanderen. Verspreid over niet minder dan acht straten en pleinen ontplooit zich een marktcircuit langs 900 standen . Vroege vogels moeten niet eens extra vroeg hun wekker zetten, want de markt start pas om 9u.
www.uitingenk.be

10.Sint-Truiden met een golfstick Neem een toeristisch stadsplan, een golfstick en een balletje. Het concept van City Golf: je mikt naar een standbeeld of een fontein en leert langs een parcours van 2u de stad kennen.
www.city-golf.be

11.Ondergronds labyrinth

Verken C-mine, de site van de oude Winterslagmijn: dwaal door de gangen of beklim de hoogste schachtbok van België. Leuk om weten: temidden van het ondergrondse labyrinth bevinden zich 'geheugenkokers' waar Stephan Vanfleteren, Bart Moeyaert en Stijn Meuris de getuigenissen van een aantal mijnwerkers verbeelden.

Evence Coppéelaan 91, 3600 Genk, www.c-mine.be

12.De moeder aller festivals
Jazz Bilzen, de moeder aller festivals, is al drieëndertig jaar niet meer. (Her)beleef de gouden festivaljaren door de lens van 's lands eerste popfotograaf, Herman Selleslags. Portretten van grootheden als Rod Steward en Elvis Costello, maar evengoed foto's van de sfeer op en rond de festivalweide.

Zaal Concordia. Pijpenhof 22, 3740 Bilzen, nog tot 14 september, http://cultuur.bilzen.be

13.Op vrije voet In Zutendaal bevindt zich het eerste Blotenvoetenpad van Vlaanderen. Twee kilometer lang over hout, steen, boomsnippers, gras, leem en water, langs hangbruggen en een uitkijktoren. Vergeet je handdoek niet.

Stalkerweg, 3690 Zutendaal, www.lieteberg.be

14.Limburgse parels Met een wijngaard van maar liefst 22 hectare is het Wijnkasteel Genoels-Elderen het grootste wijndomein en bovendien enige wijnkasteel van het land. Onze favorieten: de Chardonnay Goud en de Zilveren Parel Brut.

Kasteelstraat 9, 3770 Riemst, www.wijnkasteel.com

15.Volg Rocco Als een Marina op de scooter. Cruise langsheen de gelijknamige Vesparoute die locaties uit de film over Rocco Granata aandoet. De film speelde zich grotendeels in de omgeving van Genk af en leent zich uitstekend om Midden-Limburg te verkennen.
www.vesparoute.com

16.Paalse Plas

Zeilen, surfen en zwemmen, daarvoor is de Paalse Plas de uitgelezen plek. De waterplas, die ontstond toen er zand nodig was voor de aanleg van het nabijgelegen industrieterrein, is de uitvalsbasis van Zeil- en Windsurfclub Sirocco. Wie over eigen materiaal beschikt, kan zo het water op, anderen kunnen het nodige materiaal huren bij de club. Niet echt een waterrat? Aan de oevers van de Paalse Plas kan je ook vissen en golven. Of gewoon genieten op de grasweide.

Holststraat 85, 3583 Paal-Beringen, www.toerismeberingen.be, www.sirocco.tk
17.Kempense trekking Verruim je natuurkundige kennis en ontdek de rode dopheide, moeraswolfsklauw, beenbreek, koninginnepage en rugstreeppad. Allemaal te vinden in De Hoge Kempen, het enige Nationale Park van België. 200 kilometer aan wandelplezier en meer dan 5700 hectare ruimte voor zeldzame planten- en diersoorten.

www.rlkm.be

18.Trappist uit de kluis Bestaan er nu 7, 8, 9 of 10 trappistenbieren ter wereld? Er bestaat discussie over. Maar over dat van Achel bestaat geen twijfel: het komt rechtstreeks uit de huisbrouwerij van abdij De Achelse Kluis in Hamont Achel. Dat dorpje geeft een toeristische folder uit met trappistenroutes, genoemd naar onder meer Achel, Westvleteren, Orval en Westmalle.
www.hamont-achel.be

19.1175 vijvers
De Wijers is een verzamelnaam voor 1175 vijvers verspreid over Zonhoven, Hasselt, Genk, Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren. 700 hectares water, riet, boomkikkers, heidelandschappen en beekvalleien. Op De Dag van de Wijers, 28 september, kan je in een artistiek openluchtrestaurant (gebouwd door kunstenaar Ardie Van Bommel) gaan proeven van gerechten van Hasseltse en Genkse sterrenchefs.

www.dewijers.be

20.Stijlvolle hoofdstad Voor wie nog nooit het Modemuseum in Hasselt bezocht, is 2014 hét moment. Het museum viert haar 25-verjaardag met een expo vol topstukken uit haar 25-jarige geschiedenis.

Gasthuisstraat 11, 3500 Hasselt, www.modemuseumhasselt.be

Veerle Helsen en Karolien Selleslags

Lees meer over:

WeekendInformation Services

Ambacht ontmoet technologie

Ambacht ontmoet technologie

Op het eerste gezicht is de Gear 3 een traditioneel Zwitsers horloge. Totdat je aan ...

Onze partners