11 redenen om met kinderen naar Texel te gaan

© GF

Zweven als een kiekendief, smullen van ambachtelijk boerenijs en op een garnalenkotter speuren naar wilde zeehonden: op Texel kun je je als kind eindeloos vermaken.

1. Flessenpost versturen is een kunst. Als je wilt dat je brief-in-een-fles ook echt op reis gaat, verzwaar je ‘m eerst met wat steentjes of een handje zand zodat hij met de stroming meegaat én je gooit hem in het water met aflandige wind. Een goede plek om je fles in zee te droppen is bij de strekdam bij de vuurtoren. Nog meer tips nodig? Steek je licht op bij Kaap Skil, museum van Jutters en Zeelui, of bij Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora. En vergeet dan niet te vragen waarom er op Texel alleen maar linkerschoenen aanspoelen.

2. Overwegend zonnig of hier en daar een bui? Maakt niets uit, want bij Landgoed de Bonte Belevenis is – binnen én buiten – altijd iets te doen. Je kunt er papier scheppen, kaarsen maken, een broodje bakken of je eigen zeepje vilten (daar kun je een ambacht-strippenkaart voor kopen), maar ook kijken naar demonstraties of een bezoekje brengen aan de heideschapen, dwerggeiten, mini-varkens, kipjes, kalkoenen en konijnen in de tuin.

3. Lopen als een rugstreeppad, rennen als een fazant of zweven als een kiekendief: met de kinderwandeling (1 km) bij Ecomare kunnen kinderen van 2 tot 80 de duinen beleven zoals een plant of dier dat doet. Minstens zo leuk: het Sommeltjespad, een kindernatuurpad waarop de allerkleinsten om zich heen leren speuren. Langs de route (1,5 km) gaan kinderen op zoek naar Sommeltjes (Texelse aardmannetjes), dieren die op Texel leven en andere leuke dingen. Het Sommeltjespad bevindt zich in De Dennen, aan de zuidkant van de Pelikaanweg.

4. Wie schept het lekkerste ijs op Texel? Is dat ijsboer Christiaan of ijsmaker René den Nijs? IJsboer Christiaan van IJsboerderij Labora maakt z’n ijs van verse melk en room, afkomstig van koeien die in het prachtige natuurgebied De Roggesloot mogen grazen. Bij Labora kun je allerlei smaken proeven: van Oma’s Appeltaart en Hoky Poky tot aardbeiensorbet gemaakt van aardbeien van De Reuze Aardbei.

Ook René den Nijs van Bakker Timmer maakt zijn ambachtelijk roomijs van verse Texelse melk. Bij Bakker Timmer (hoek Hogerstraat/Stenenplaats) proef je klassiekers als stracciatella, hazelnoot en vanille die bereid worden naar recept van opa Jan Timmer.

5. Bij Schapenboerderij Texel zijn meer dan 25 verschillende schapenrassen te zien. Je kunt er lekker rollebollen in het stro, lammetjes op schoot knuffelen, pony rijden en spelen met alle andere dieren.

6. Tweemaal per etmaal vallen grote delen van de Waddenzee droog. Op die momenten kun je tijdens een wadexcursie op de bodem van de zee lopen en ontdekken hoe indrukwekkend het Wad – niet voor niets Werelderfgoed – is. Onder leiding van een ervaren gids bekijk je de drooggevallen zeebodem. Die lijkt misschien kaal, maar het krioelt er van het leven: met een beetje speuren, knoeien met een schepnetje of graven met je handen ontdek je zeepieren, kokkels, oesters en sprintende krabbetjes.

7. Spelen met zand en zout water en daarmee allerlei mechaniekjes in werking stellen: je doet het bij de Waddenwaterspeelplaats bij de jachthaven in Oudeschild. Daar vind je ook een 32 meter lang piratenschip met touwen, netten en een uitkijktoren waarin je eindeloos kunt klimmen en klauteren. Nog steeds niet moe? Dan kun je je uitleven met de 25 meter lange kabelbaan en een reuzenschommel.

8. Oesters, kokkels, nonnetjes, zaagjes en mosselen: zowel op het Noordzeestrand als aan de waddenkant kun je schelpen zoeken en vind je – heel soms – ook overblijfselen uit de prehistorie. Door de zandsuppleties langs de Noord- en Zuid-Hollandse kust heb je namelijk kans dat je fossielen van mammoeten en neushoorns vindt op Texel. Ooit lagen die op de bodem van de Noordzee, nu langs het strand. Kwestie van goed zoeken (bijvoorbeeld op het strand bij de vuurtoren) én geluk hebben.

9. Gewone zeehonden krijgen hun jongen in de zomer. Die worden geboren met laagwater, op drooggevallen zandbanken. Vrijwel meteen, zodra de vloed opkomt, moeten ze zwemmen. En dan gebeurt het weleens dat ze hun moeder kwijtraken. Zulke ‘huilers’ worden bij Ecomare opgevangen; de vertederende weeshondjes zijn daar vanaf het begin van de zomer te bewonderen.

10. De vrolijk rood geschilderde vuurtoren op de noordpunt van Texel kun je beklimmen. Vanaf de omloop geniet je, op 45 meter boven zeeniveau, van een adembenemend uitzicht over de Noordzee, Vlieland, de Waddenzee en Texel zelf. Met helder weer is zelfs Terschelling te zien! Van dat spectaculaire uitzicht genoten tot 2003 alleen de torenwachters. Maar nu mag iedereen naar boven klimmen en kijken zover het oog reikt.

11. Een tocht met een garnalenkotter is een belevenis, niet in de laatste plaats omdat je dan zeehonden in het wild kunt spotten. Bij laagwater liggen ze in groepen op de zandplaat en bij hoogwater zwemmen ze soms nieuwsgierig om de boot heen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content