10 websites die de manier waarop we reizen veranderen

Airbnb veroorzaakte een revolutie in de reiswereld, maar er bestaan meer websites die handig gebruik maken van de deeleconomie en de manier waarop we reizen voorgoed veranderen.

1. Camp in my garden

Iedereen die een beetje plaats in zijn tuin heeft, kan een stukje grond via deze website ter beschikking stellen aan kampeerders. De site ontstond in 2001 om bezoekers van het Wimbledon tennistoernooi een plekje in de omgeving van het tennisstadion te bieden. Ondertussen kunt u er niet meer alleen terecht voor een stukje gras om een tent neer te zetten, maar voor ‘glamping’ plekjes zoals een yurt en luxententen.

2. Guest To Guest

Net als Airbnb kunnen toeristen ook via deze website overnachten in het huis van iemand anders. Maar het verschil is dat u via Guest To Guest aan huizenruil doet en er geen geld bij komt kijken. Tijdens uw vakantie stelt u uw eigen huis ter beschikking aan vakantiegangers. In ruil daarvoor kunt u vakantie vieren in het huis van mensen die zelf niet thuis zijn. En dat alles zonder dat er geld aan te past komt.

3. RV Share

Vooral in de VS bezitten heel wat families een eigen camper, maar het grootste deel van het jaar staat de camper ongebruikt te wachten op de volgende reis. Via RV Share kunnen anderen zo’n camper bij de eigenaren huren. De website bestaat pas sinds begin 2014 en is momenteel nog alleen beschikbaar in de VS, maar wordt binnenkort uitgebreid tot Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk.

4. Boatbound

Ook deze website waar booteigenaars hun vaartuig uitlenen, beslaat voorlopig enkel de Verenigde Staten, maar heeft wel meer dan 10.000 boten in alle vijftig staten in de aanbieding. Geïnteresseerden kunnen op de website terecht voor alle soorten boten. De website gaat binnenkort uitbreiden naar andere landen.

5. Spinlister

Heeft u zelf een fiets die u niet vaak gebruikt of bent u op zoek naar een fiets tijdens uw vakantie? Dan is Spinlister de geschikte website. U kunt er zoeken op locatie, soort fiets, prijs en alle andere criteria waaraan u wilt dat de fiets voldoet. Spinlister werd in 2012 gelanceerd in New York en is momenteel actief in vijftig landen. Bovendien is de site onlangs uitgebreid met surf- en wintersportuitrustingen. Een soortgelijke website werd onlangs gelanceerd in Amsterdam: CycleSwap.

6. Vayable

Vayable is een website waarmee u ervaringen kan kopen of verkopen. Wilt u straatkunst in Berlijn ontdekken, skateboarden door San Francisco of de donkere kanten van Buenos Aires leren kennen: op Vayable vindt u meer dan 10.000 bijzondere bezigheden in 900 steden, telkens onder leiding van een local.

7. Keteka

Deze in mei 2014 opgerichte website wil duurzaam toerisme bevorderen door reizigers die op zoek zijn naar avontuurlijke activiteiten te koppelen aan lokale touroperators. De toeristen krijgen het land te zien door de ogen van de eigen inwoners en de lokale bevolking profiteert van de opbrengsten. De website is nu enkel nog actief in Latijns-Amerika, maar heeft uitbreidingsplannen.

8. Eat With

Het dineren bij de lokale bevolking behoort tot dé reistrends in 2015. Eat With is de bekendste website die dat mogelijk maakt. Eat With brengt amateurkoks en reizigers in meer dan 150 steden in de hele wereld bij elkaar. Niet iedereen mag zo maar een maaltijd in elkaar flansen. Iedere kok wordt getest en volgens Eat With wordt slechts drie tot vier procent van de aanmeldingen geaccepteerd als gastheer/gastvrouw. Gasten kunnen dan ook een uitstekende maaltijd verwachten.

9. Book a Lokal

De website Book a Lokal, in 2013 gelanceerd in Brussel, lijkt op Eat With, maar biedt naast maaltijden ook andere culinaire activiteiten zoals kookcursussen, wijnproeverijen, workshops en ‘food tours’. De nadruk ligt minder op het eten en meer op de lokale gastheren of -vrouwen. De website is actief in 46 landen.

10. Dog Vacay

Het overkwam Aaron Hirschhorn in 2012: hij kwam terug van zijn vakantie en haalde een droevige hond op uit het dierenpension en kon er enkele honderden euro’s voor neertellen. Reden voor hem om de website Dog Vacay te starten. Hondenliefhebbers kunnen via de site aanbieden om op de hond te passen van iemand die op vakantie gaat. De oppasser is verplicht om de eigenaar iedere dag een foto van de hond te sturen en een update te geven over het wel en wee van de viervoeter. De website bestaat nu nog enkel in de VS en Canada en is ondertussen aangevuld met Catvacay voor eigenaars van poezen. (CNN/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content