10 tips voor het vinden van het ultieme vakantieadres

© Thinkstock

De exposanten op het Antwerpse Vakantiesalon en B&B EXPO bieden dit jaar niet alleen populaire reisformules maar ook veel bijzondere logeeradresjes.

De exposanten op het Antwerpse Vakantiesalon en B&B EXPO bieden dit jaar niet alleen populaire reisformules maar ook veel bijzondere logeeradresjes. Tien tips voor wie op zoek is naar het ultieme vakantieadres op het Salon.

1. India anders

Dat het gastland India oneindig veel cultuur en natuur te bieden heeft is bekend. Zowel de overheid als de privésector heeft daarenboven tal van nieuwe logiesvormen ontwikkeld. Zo logeer je in de zuidelijke deelstaat Kerala in volledig gerestaureerde boten die vroeger door de rijstkwekers werden gebruikt maar nu als originele vakantiewoningen verhuurd worden.

Wie het land en de bevolking nog beter wil leren kennen, moet gebruik maken van de B&B formule. In India heet dit India Homestay. De voordelige logies voldoen aan de kwaliteitsnormen die opgelegd zijn door de Indiase overheid.

Op de stand van Imagine Travel vind je alle informatie over bijzondere treinreizen waaronder de Mahardja Express, een luxueuze trein die je in alle comfort en met koloniale flair laat rondreizen door Noord-India.

2. Je eigen dorp

Gentenaars Joost en Ann De Vleeschouwer redden het gehucht Gagnoni van de ondergang. Midden in het prachtige landschap van Toscane restaureerden ze alle huizen met respect voor de plaatselijke architectuur en zorgden voor alle modern comfort. Het centrale punt van Gagnoni is nu een groot zwembad.

Het dorp wordt in zijn geheel verhuurd aan grote groepen of voor bedrijfssamenkomsten maar ieder huis wordt tijdens de vakantieperiodes ook apart verhuurd, ideaal voor gezinnen want kinderen kunnen hier nog ongestoord op de verkeersvrije straten spelen.

3. Stuga of Kro

Vakanties naar Scandinavië zitten in de lift: een city trip naar Stockholm of Kopenhagen, met de fiets door Denemarken, cruisen langs de Noorse fjorden, een avontuurlijke trekking of een kanotocht in Zweden zijn een paar formules die de verschillende gespecialiseerde exposanten aanbieden.

In Zweden heeft bijna elke familie een stuga; een eenvoudige houten vakantiewoning midden in de natuur. Een verblijf in zo’n stuga is de ideale manier om in alle rust de Zweedse ongerepte natuur te leren kennen.

Iets luxueuzer is een verblijf in een Deense kro. Kro’s zijn eeuwenoude landelijke herbergen die opgeknapt werden en nu als comfortabele hotels functioneren, vaak met gastronomisch restaurant. Verblijven in stugas en rondreizen met logies in kro’s worden aangeboden door North & Away.

4. Glamping

Wie het comfort van een hotel of een bed & breakfast wil combineren met het verblijf in een luxueus ingerichte tent in de natuur moet voortaan glampen. Glampelo biedt deze formule aan in Centraal-Portugal.

De reusachtige tenten bieden een terras met uitzicht op de ongerepte natuur en zijn bijzonder fraai ingericht met een comfortabel bed, een open bad, toilet en minibar. De koloniale inrichting van de tenten zorgt voor een bijzondere romantische sfeer. In de ochtend wordt het ontbijt voor je klaargemaakt en wie het wenst kan ’s middags en ’s avonds een maaltijd bestellen.

In hal 1 van het Antwerpse Vakantiesalon zal zo een glampingtent van 40m² opgebouwd worden.

5. Kasteellogies

Waan je voor een keer een echte kasteelheer of kasteelvrouw en ga op vakantie in Château Coquelicot. Dit kasteel in de omgeving van Carcassonne, in de Languedoc, is nu een comfortabele en betaalbare bed & breakfast waar de gastvrouw heerlijke maaltijden bereidt.

Wil je liever een kasteel voor jezelf? Huur dan het pas gerestaureerde Château de Redon in de Périgord. Wie op zoek is naar meer kasteelhotels moet naar de stand van ILA. Bij deze organisatie vind je een selectie van bijzondere hotels in kastelen en burchten overal ter wereld.

6. Palace Hotels

Beleef Andalusië op een originele manier en logeer in Granada in het bijzondere Alhambra Palace Hotel. Al sinds 1910 biedt dit hotel in traditionele Moorse stijl comfortabel logies op wandelafstand van de historische stad. Het hotel werd recentelijk volledig gerestaureerd en hoort tot de Europese top. Dit bijzondere hotel is slechts een van de vele originele logies die Charming Hotels in Andalusië aanbiedt.

Op de stand van gastland India vind je informatie over de hotels in de voormalige paleizen van de mahardja’s in de deelstaat Rajastan.

7. Junglecamping en vintage tours

Kamperen midden in de jungle op slechts een paar uur rijden: dat kan in de junglecamping in de Nederlandse provincie Overijssel. Bovendien is dit ideaal voor een vakantie met kinderen. De grote themacamping biedt waterpret in het subtropisch binnenbad Aqua Jungle of in de verschillende openluchtbaden en recreatie in de knutseljungle en het kindertheater.

Wie ondertussen Nederland op een originele manier wil leren kennen, moet naar de stand van Vintage tours. Hier huur je een oldtimer die je vakantie een bijzonder accent geeft.

In het Nederlandpaviljoen in hal 4 vind je bovendien nog tientallen andere tips voor een vakantie bij de noorderburen.

8. Voor lekkerbekken

Bij vakantie hoort lekker eten en drinken. De Noord-Italiaanse regio Piemonte is niet alleen trots op de talrijke gastronomische specialiteiten maar ook op de fijne wijnen.

Ontdek die regio door een verblijf in een van de vele charmante bed & breakfasts. In de B&B Opera Buffa logeer je bij Belgen in een voormalig wijndomein midden in de wijngaarden.

Smullen van de Elzas doe je in het charmehotel Perle des Vosges en wie de Ardense keuken wil ontdekken, moet naar de stand van de Auberge de la Ferme.

9. Ecolodges

Sobrenatura biedt verschillende vakantiewoningen aan midden in de natuur van de Portugese regio Alto Minho. De huizen werden opgetrokken op de ruïnes van een oud gehucht maar bieden nu alle comfort voor een zorgeloze vakantie.

Uit respect voor de natuur werden daarbij alle regels van duurzaam ondernemen gevolgd terwijl alle comfort en moderne technologie aanwezig is. Een verblijf in Sobrenatura combineert rust, ruimte, natuur en alle moderne voorzieningen in een onbekend stukje Portugal.

Iets verder weg maar minstens even origineel zijn de ecovakanties in de verbluffende tropische natuurgebieden van Suriname.

10. Pretpark met themahotels

Het Europa-Park in Duitsland is het grootste pretpark van Europa. Het wordt steeds vaker door Belgen bezocht en het park is zo groot dat je er minstens een nacht moet verblijven om optimaal van alle attracties te kunnen genieten. Het Europa-Park biedt vijf verschillende themaverblijven.

Het Antwerpse Vakantiesalon en B&B EXPO vinden van 24 tot 28 januari plaats in Antwerp Expo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content