Zo haalt u zo goedkoop mogelijk kunst in huis

© iStock

Thijs Demeulemeester is freelancejournalist en auteur van onder meer ‘Belgische collectioneurs’, over het verzamelen en verhandelen van kunst, en van het vorig jaar verschenen boek ‘Belgique Excentrique’.

Download de gratis app van musea

Daarop staat meestal dezelfde rondleiding als op de audiogids, aangevuld met interactieve filmpjes. Zo bespaar je op de officiële gehuurde audiogids, meestal een lelijk afstandsbedieningsapparaat dat onpraktisch rond je nek bengelt. Vergeet je smartphone-oortjes niet, anders moet je die alsnog huren. De meeste grote musea hebben gratis wifi, waardoor die apps perfect draaien. De gratis apps van bijvoorbeeld het Mauritshuis (Den Haag), het Rijksmuseum (Amsterdam) en Louvre-Lens (Noord-Frankrijk) zijn top. In Lens is er zelfs een speciale kinderapp, met een leuke kunstzoektocht voor kleuters.

Koop tegen stromingen en modes in

Smaken zijn cyclisch en trends veranderen snel. Wat vandaag lelijk en goedkoop is, is morgen modieus en duur. Wie kunst verzamelt maar liever te weinig dan te veel betaalt, koopt dus het best stukken waar momenteel weinig interesse voor is. Koop dus geen vintage meubilair, messing lampen uit de seventies of naoorlogse abstracte kunst als iedereen dat doet. Wees slim en investeer in goede stukken die je niet in de interieurmagazines van nu ziet. Perzische tapijten of wandtapijten bijvoorbeeld, of zeventiende- en achttiende-eeuws meubilair. In mix & match-interieurs kunnen alle stijlen, als ze maar met lef gecombineerd zijn. Klassieke ‘bomma-antiek’ is momenteel erg goedkoop. Waarom een PAX-kleerkast van Ikea kopen, als je voor dezelfde prijs bij een brocanteur een oude linnenkast in kwaliteitshout kunt vinden? Het vergt wat meer zoekwerk, maar dat hebben koopjesjagers er graag voor over, toch?

Doe ‘aftersale bids’ op veilingen

Op elke veiling zijn er stukken waarvoor geen koper was. Misschien wel net die loten die u het interessantst vond. Consulteer de veilingresultaten online en onderzoek welke loten onverkocht bleven. Op het onlineveilinghuis Botterweg, gespecialiseerd in meubilair, glas en keramiek, staat bijvoorbeeld duidelijk wat ‘beschikbaar is voor aftersale’. Stuur een mail naar het veilinghuis met uw beste bod voor een bepaald lot. Grote kans dat u, na een potje heen en weer onderhandelen, tot een correcte prijs komt. En die prijs zit per definitie onder de laagste schattingsprijs in de veilingcataloog. Maar vergeet niet dat er altijd extra kosten (meestal meer dan 20 procent) bovenop de hamerprijs worden aangerekend. Kwestie van onaangename verrassingen te vermijden.

Bezoek musea op hun gratis openingsdag

De meeste musea hebben één keer per maand een dag waarop je gratis binnen mag. Soms is die gratispolitiek gebonden aan je woonplaats. Gentenaars kunnen bijvoorbeeld elke zondagvoormiddag en tijdens de Gentse Feesten gratis binnen in onder meer het S.M.A.K., het Museum voor Schone Kunsten en het STAM. Ook kranten geven vaak gratis tickets voor tentoonstellingen weg. Vraag vrienden om die tickets uit te knippen.

Kies algemene trefwoorden op eBay, Kapaza of 2dehands.be.

Wie zoekt op ‘plastic stoel’ heeft meer kans om een goedkope designvondst te doen, dan iemand die zoekt op ‘Eames’. Tussen alle rommelstoelen die je vindt, zit misschien één waardevol stuk dat jij alleen herkent. Kennis is macht. Zorg dat je slimmer bent dan de verkoper.

Deze en veel meer tips kan je vinden in editie 26 van Knack Weekend Magazine, nu in de winkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content