Waarom we één keer per dag onder de douche zouden moeten plassen

© iStock

De kans is groot dat je op uitzonderlijk begaaide ochtenden al meer water hebt laten lopen dan er uit je douchekraan kwam – en eigenlijk is dat helemaal niets om je voor te schamen. Sterker nog: je doet er jezelf én je omgeving een plezier mee.

Laat ons even verduidelijken: met plassen in de douche bedoelen we plassen terwijl je een douche neemt, niet een douche nemen omdat je moet plassen. Of erger: je douchecabine als een soort levensgrote porseleinen kattenbak te beschouwen. Je gevoeg doen terwijl je je haar wast bijvoorbeeld, een kleine boodschap tijdens het inzepen, tinkelen tijdens het tandenpoetsen – enfin, je snapt het vast wel: naar het toilet gaan onder stromend water dat sowieso al had gestroomd.

Verschillende groene jongens en meisjes maakten al de rekensom dat je met plassen in de douche heel wat water uit kan sparen. Zo is er de Go With The Flow campagne van de North Anglia Universiteit in Engeland die studenten aanmoedigt om hun ochtendplasje en -wasje te combineren, en ook wij schreven al dat je met het doorspoelen van een toilet ontzettend veel water verbruikt. Bovendien moet je dan ook al één keer minder toiletpapier rekenen, aangezien je jezelf meteen erna kan schoon wassen.

Dat brengt ons bij het vooroordeel dat pipi “vies” zou zijn en toegegeven, het idee van je badkuip te besprenkelen met urine staat ook niet hoog op onze lenteschoonmaaklijst. Onlangs werd ontdekt dat urine van gezonde mensen dan toch niet zo steriel is als doorgaans wordt beweerd, maar de bacterieën die je plas bevat kan je wél gewoon wegspoelen met het water dat sowieso al loopt omdat je -weet je nog- een douche neemt.

via GIPHY

Onlangs is er (voor vrouwen dan) nòg een voordeel van doucheplassen opgedoken, en dat bij niemand minder dan Gwyneth Paltrow! Haar lifestyleplatform Goop sprak met bewegingstherapeute Lauren Roxburgh, die stelt dat plassen in de douche goed zou zijn voor je bekkenbodemspieren. Let wel: je moet er voor hurken. “Wanneer je gehurkt plast (onder de douche) dan is dat een betere positie dan wanneer je op het toilet zit omdat je bekkenbodemspieren zo strekken en flexen. Bovendien ledig je je blaas in deze houding ook veel gemakkelijker.”

Roxburghs theorie gaat dus evengoed op voor zij die ’s ochtends liever hun blaas in eigen achtertuin ledigen, een daad waarbij je ook niet moet doorspoelen en ook moet hurken, maar wat doe je dan met geurtjes achteraf of toiletpapier? Plassen in de douche it is! (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content