Waarom het een slecht idee is om namaak te kopen in het buitenland

© Reuters

Namaak spullen kopen in het buitenland is niet zonder risico maar toch laten veel vrouwen zich nog steeds verleiden tot goedkope luxe binnen handbereik. Iedere toerist wordt er weleens door verleid, spotgoedkope Louis Vuitton handtassen of leuke Lacoste polootjes voor een prikje. Toch is het beter om aan die verleiding te weerstaan want de kans dat je wordt beboet is steeds groter. De Belgische wet omtrent namaak en piraterij is al sinds 2007 van kracht en vult nu ook de Europese wet aan. Daarnaast heeft België een speciale Taskforce Namaak bij de douane om valse goederen op te sporen. Als je in Europa gepakt wordt door de douane nemen zij jouw namaakspullen onmiddellijk in beslag en worden ze daarna vernietigd. Als je de goederen buiten de Europese Unie kocht riskeer je een boete van 500 tot 50.000 euro en een gevangenisstraf van drie maanden tot drie jaar, zowel voor handelaars als voor consumenten. Als je namaak bezit in België wordt je hierop niet beboet. In Frankrijk en Italië staan er dan weer wel zware straffen op, dus denk nog eens goed na eer je van plan bent die namaakhandtas te kopen van een straatventer in Venetië.

Slechte kwaliteit Een goedkope Vuitton is meestal ook een duurkoop. Zo komen na een tijdje de naden los en vervaagt de kleur. Ook is de tas niet gemaakt van echt leder maar van een plastic variant. Pas zeker op met zonnebrillen want die hebben geen echte Uv-filter, het stickertje op de bril is slechts voor de schijn. Namaakparfum kan ook giftige stoffen bevatten die sporen nalaten op je huid. Al die namaak is ook niet goed voor de mode-industrie. Ontwerpers beschikken over de intellectuele eigendomsrechten op hun ontwerpen en als die klakkeloos worden nagemaakt verdienen deze er geen cent aan. Ontwerper Giorgio Armani vindt die namaakhandel dan weer een compliment “Ik ben heel blij dat de mensen Armani kunnen kopen, ook al is het vals. Ik hou ervan dat ik zo populair ben in de hele wereld”, liet de ontwerper optekenen. Maar denk er aan, wanneer je zo’n een namaak handtas koopt financier je eigenlijk onbewust een crimineel netwerk dat jouw geld voor veel gevaarlijkere doeleinden gebruikt. Ook worden niet alleen kledij en accessoires nagemaakt maar ook speelgoed, sigaretten en medicijnen, wat nog veel slechter is voor de volksgezondheid. De namaakspullen worden vervaardigd door goedkope werkkrachten, dit wil dus zeggen door onderbetaald personeel in sweatshops of zelfs gemaakt door kinderen.

Namaak blijft populair

Toch gaat de verkoop van namaakspullen alleen maar omhoog. Uit cijfers van de FOD economie blijkt dat de namaakhandel wereldwijd 7 tot 10% van de wereldeconomie uitmaakt, ongeveer 450 miljard euro. In 2011 nam de Belgische douane voor ongeveer 4 miljoen namaakgoederen in beslag, een recordcijfer en het dubbele van het jaar daarvoor. In heel Europa werden er 115 miljoen namaakproducten in beslag genomen, waarvan de meeste afkomstig waren uit China. Jammer genoeg kan je namaakspullen ook in ons land gewoon op straat kopen. De politie probeert er wel iets aan te doen maar de handel is zo groot en gecompliceerd dat het bijna onbegonnen werk is. Wil je graag meer weten over namaak dan kan je terecht op de speciale website van de FOD financiën. (AV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content