Waarom bubbelplastic helpt tegen stress

© iStock

Hoogdag voor de bubbelplasticfanaat. Op 25 januari vieren we ‘Bubble Wrap Appreciation Day‘, een dag die helemaal in het teken staat van het geliefde knalplastic. Hoe komt het toch dat we met z’n allen zo verslaafd zijn aan het bubbelploffen?

In juli stond de wereld even stil. Sealed Air, de maker van het wereldvermaarde bubbelplastic, kondigde aan dat ze hun product gingen herzien. Gedaan met bubbels poppen na een lange dag van verhuizen of na het ontvangen van je postpakket. Of toch niet? Toen bleek dat het bedrijf gewoon werkte aan een nieuw product – zonder mogelijkheid tot openprutsen – konden we weer rustig ademhalen.

Professor in de Psychologie Kathleen M. Dillon onderzocht in 1992 waarom we met zijn allen zo’n fan zijn van ‘bubble wrap’. In het oude Griekenland was het al de gewoonte om een steen met een glad oppervlak mee te dragen. Deze stenen zorgden door hun aangename gevoel voor een kalmerend effect. Dillon stelt dat spelen met bubbelplastic op dezelfde manier werkt. Je handen bezig houden met kleine projectjes zou relaxerend werken. Naaiwerk kan zo met andere woorden tellen als dé ideale ontspanningswijze.

Vechten om bubbelplastic

Voor haar onderzoek liet de professor studenten zich uitleven op twee vellen bubbelplastic. Deze resultaten werden vergeleken met de ongelukkigen die zich niet op het experiment mochten storten. De plasticpoppers voelden zich kalmer en alerter dan voor ze startten, de testpersonen zonder bubbeltest niet. ‘Het zou ook kunnen liggen aan het feit dat die kleine pops gewoon heel fijn zijn om te horen’, vertelde Dillon ooit aan The New York Times. ‘Ik heb secretaresses ervoor zien vechten. ‘

Kleine lichamelijke tics, zoals met de vingers op tafel tikken of met de voeten wiegelen, zijn manieren waarop onze spieren ontspannen en het gevoel van stress verminderen. Denk ook aan de stressbal: minutenlang kneden om alle stress via je vingertoppen te laten wegvloeien. Nu kan u aan dat lijstje met een gerust hart bubble wrapping toevoegen. En knijpen tot die stressbubbel onverbiddelijk barst. (JL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content