Vlaamse regering mikt op ‘genderklik’

Liesbeth Homans © BELGA

De Vlaamse regering wil een “genderklik” realiseren. Bedoeling is klassieke gendermechanismen te doorbreken en ervoor te zorgen dat iedereen “een leven kan uitbouwen zonder gehinderd te worden door gendergelieerde ideeën en verwachtingen”.

De Vlaamse regering wil binnen haar gelijkekansenbeleid sterk werk maken van een genderklik. Dat blijkt toch uit de doelstellingen waarvoor de regering het licht op groen heeft gezet.

Vier uitdagingen

Die doelstellingen moeten door de verschillende vakministers omgezet worden in concrete acties. Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) coördineert de zaak en giet alles in een tweejaarlijks geïntegreerd actieplan. Het uitgangspunt van het doelstellingenkader is helder: “De ambitie is achterstellingsmechanismen in Vlaanderen weg te werken en discriminaties aan te pakken en te voorkomen.”

Er is sprake van vier prioritaire uitdagingen: het realiseren van integrale toegankelijkheid, een inclusieve samenleving voor personen met een handicap, het realiseren van een genderklik en het bestrijden en voorkomen van discriminatie. Die vier uitdagingen zijn vervolgens in een reeks concrete doelstellingen gegoten.

Diepgewortelde gendermechanismen

Wat de genderklik betreft, mikt de regering op het doorbreken van de “diepgewortelde gendermechanismen”. Die mechanismen zorgen nog steeds voor een “ongelijke aanwezigheid van mannen en vrouwen in heel wat segmenten van de samenleving”, denk aan de ondervertegenwoordiging van vrouwen in bestuursorganen of van mannen in het onderwijs en de zorgsector.

De regering wil ook komaf maken met stereotyperende beeldvorming. Dat kan onder meer door het taalgebruik aan te passen en niet langer te spreken van “bouwheer”, maar van “opdrachtgever” en van “persoon met een handicap” in plaats van “mindervalide of andersvalide”. (Belga/EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content