Verdwenen design uit de DDR

Ook op designvlak is het Ostalgie troef.

De twintigste verjaardag van de Muur overheerst het nieuws. Ook op designvlak is het Ostalgie, een samensmelting van de woorden Ost en Nostalgie, troef. Het Gentse Design museum springt op de nostalgische kar.

Het museum toont een deel van de privécollectie van Michel Habets. Die verzamelde heel wat inox serviesgoed uit de Auer Besteck- und Silberwarenwerke-fabriek, dat dienst deed voor de horeca in de DDR.

Christa Bohne (°1934)stond in voor een serie serviesgoed in roestvrij staal van uitmuntende vormkwaliteit. De opdracht kreeg zij van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de DDR. Voor Bohne was het zowel een uitdaging als pionierswerk.

Staatshanden

Haar creatief proces startte ze in 1959 met het verkennen van de dagelijkse gang van zaken in hotels, restaurants en andere horecazaken. Nog datzelfde jaar ging het nieuwe, roestvrijstalen serviesgoed in productie. Tot 1990 zou hetzelfde ontwerp in productie blijven. In de DDR beschikten alle horecabedrijven gedurende meer dan dertig jaar over dit servies.

Het servies werd geproduceerd door een zogenaamde VEB, een Volkseigener Betrieb. Hoewel het bedrijf in feite in staatshanden was, behoorde het volgens de communistische leiders aan de arbeiders toe. In België importeerde en verkocht de groothandel ‘SUCCES’ uit Lanaken het servies.

Wie de ostalgie in Duitsland zelf wil beleven, kan naar Hotel Schwarzer Bär in Jena. Het is één van de weinig hotels waar het servies nog steeds gebruikt wordt.


Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content