Van Beirendonck onthult kunstwerk tegen genitale verminking

Op 27 februari organiseert Amnesty International met zijn campagne END FGM (end female genital mutilation) een dag in het teken van genitale vrouwenverminking. ’s Avonds onthult Walter Van Beirendonck zijn kunstwerk ‘Walking Lips’ in protest tegen de traditionele genitale verminking van vrouwen in sommige landen.

Op 27 februari organiseert Amnesty International met zijn campagne END FGM (end female genital mutilation) een dag in het teken van genitale vrouwenverminking. ’s Avonds onthult Walter Van Beirendonck zijn kunstwerk ‘Walking Lips’ in protest tegen de traditionele genitale verminking van vrouwen.

Genitale vrouwenverminking of vrouwenbesnijdenis komt dagelijks voor, alhoewel dit ten strengste verboden is in Europa en verschillende Afrikaanse landen. Hiervoor voert Amnesty sinds 2010 een grootschalige Europese campagne tegen vrouwelijke genitale verminking. Amnesty wil met deze campagne de Europese Unie aansporen een actieplan te beramen om deze gruweldaad te voorkomen en slachtoffers beter beschermen.

Genitale vrouwenverminking is een schending van een fundamenteel mensenrecht. Deze afgrijselijke traditie houdt een besnijdenis van de clitoris en/of schaamlippen in. Zonder enige vorm van verdoving worden deze fragiele lichaamsdelen weggesneden en nadien wordt zelfs in sommige gevallen de vagina dichtgenaaid. De medische en psychische gevolgen zijn onomkeerbaar. Naar schatting zijn er in Europa 500.000 vrouwen genitaal verminkt. Ook in België zijn er meer dan 6.000 vrouwen besneden.

Dichtgenaaide roos
De campagne wordt gesymboliseerd door een dichtgenaaide roos, verwijzend naar de gruwelpraktijken waarbij de vagina van miljoenen meisjes en vrouwen tot op vandaag wordt dichtgenaaid. Amnesty vroeg aan vier kunstenaars – Adriana Bertini uit Brazilië, Ilaria Venturini Fendi uit Italië, Nayia Evangelou uit Cyprus en Walter Van Beirendonck uit België – om met deze symbolische rozenblaadjes een kunstwerk te maken.

Nadien trok de campagne op bewustmakingstocht door Europa en telkens werd er één werk onthuld. Op 27 februari vindt de laatste stop plaats in Brussel, waar het kunstwerk van Walter Van Beirendonck zal onthuld worden. Overdag wordt er een congres georganiseerd waar vrouwen komen getuigen over genitale verminking en vervolgens komen experts en politici in de vorm van een debat een woordje uitleg geven. ’s Avonds staat er een gala gepland in BOZAR waar het kunstwerk van Walter Van Beirendonck wordt onthuld.
Walking Lips
Tijdens de gala-avond wordt het symbolische kunstwerk ‘Walking Lips’ van Walter Van Beirendonck getoond. ‘De lippen staan symbool voor de vrijheid van meningsuiting. Als wij en vooral vrouwen die verminking riskeren daarover niet kunnen praten, hoe kunnen we dan ooit de pijn doen stoppen?’, zegt Van Beirendonck. Ook de creaties van de drie andere kunstenaars worden tentoongesteld. Het Gala zal worden verzorgd door de Malinese zangeres Rokio Traoré.
België in actie
België stond de laatste jaren niet stil in zijn strijd tegen genitale vrouwenverminking. Het is het enige Europese land dat gegevens noteert van asielaanvragen van vrouwen of meisjes die vluchten voor deze gruweldaad. Daarnaast heeft België ook richtlijnen ontwikkeld voor medici en genitale verminking is ook toegevoegd aan het Nationaal Actieplan tegen geweld op vrouwen.

Het volledige programma vind je terug op: www.endfgm.eu.

(YM)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content