Trouw of overspelig: je wijsvinger zal het uitwijzen

05/02/15 om 15:37 - Bijgewerkt om 15:37

Een nieuw universitair experiment dat zich toelegde op het analyseren van seksuele aantrekkingskrachten onthult dat zowel mannen als vrouwen evenzeer geneigd zijn hun partner te bedriegen. De mate waarop kan men afleiden uit de lengte van de wijsvinger ten opzichte van de ringvinger; niet voor niets de vinger waar men de trouwring draagt, zo blijkt.

Trouw of overspelig: je wijsvinger zal het uitwijzen

© iStock

Er wordt weleens gegrapt dat mannen van de planeet Mars zouden komen, en vrouwen van de planeet Venus, maar nu blijkt dat de mate waarin een persoon (on)trouw is, helemaal niet geslachtsgebonden is. In het onderzoek, getiteld 'Stay or Stray: Evidence for Alternative Mating Strategy Phenotypes in Both Men and Women', en geleid door Oxford en Northumbria University, werden beide geslachten onderverdeeld in twee groepen. Op hun beurt worden de mannen en de vrouwen afzonderlijk verdeeld in twee subpopulaties: een deel dat zich richt op relaties op lange termijn, en een deel dat korte avontuurtjes verkiest.

Testosterongehalte

De studie onderzocht afdrukken van de rechterhand van 1314 Britse mannen en vrouwen en mat de lengte van hun wijs- en ringvinger. Dit toonde aan dat hoe korter de wijsvinger ten opzichte van de ringvinger is (de zogenaamde 2D:4D ratio), hoe hoger de kans dat de persoon in de baarmoeder blootgesteld werd aan een hoog testosterongehalte. Bijgevolg zal die persoon als volwassene relaties minder goed kunnen onderhouden, en een uitgebreidere seksuele drang vertonen. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.

De ene groep had een ringvinger die veel langer was dan de wijsvinger, wat aantoonde dat ze meer de aandacht vestigen op vluchtige flirts. De ring- en wijsvingers van de andere groep waren min of meer even lang, wat betekende dat ze de voorkeur geven aan langdurige relaties. Ook hier werd geen onderscheid gemaakt tussen geslacht. Op vlak van seksuele relaties ontstond er een aparte cluster van mannen en vrouwen die zich liever settelen en een aparte groep van mannen en vrouwen die graag op jacht gaan.

Moeilijk op individueel niveau te bepalen

Het is belangrijk om dergelijke onderzoeken met een korrel zout te nemen. "De verschillen zijn subtiel en enkel zichtbaar wanneer een grote groep mensen wordt doorgelicht, wat hier het geval was", aldus Professor Robin Dunbar (University of Oxford). Het is erg moeilijk om op individueel niveau te beslissen of iemand een 'Stayer' of een 'Strayer' is. Dus net omdat jouw ringvinger langer is dan jouw wijsvinger wil niet per se zeggen dat je graag de bloemetjes buiten zet, misschien ben je nu wel gelukkig samen met de liefde van je leven in een monogame relatie. Trouwens, verschillende factoren dragen toe tot iemands seksleven, waaronder ervaringen uit het verleden; wat nog maar eens aantoont dat natuurlijk niets zwart of wit is, er bestaan enkel (50) tinten grijs. (LD)

Onze partners