Titanic opgegraven in Parijs

© Wim Denolf

Een expo met unieke restanten van de Titanic brengt deze zomer de bekendste ramp uit de geschiedenis van de scheepvaart in herinnering.

Wereldwijd zagen al meer dan 25 miljoen mensen Titanic: The Artifact Exhibition, die sinds 1994 langs verschillende grote reist en deze zomer in Parijs te zien is. De expo toont bijna driehonderd restanten van het wrak van de Titanic, die in de nacht van 14 op 15 april 1912 zonk.

Zo krijgt u er onder meer originele machine-onderdelen, navigatie-instrumenten, interieurelementen en porseleinen borden met het logo van de White Star Line-rederij te zien. Daarnaast worden ook talloze persoonlijke bezittingen van passagiers uitgestald, van een handtas, een uurwerk, toiletgerief en bankbiljetten tot kleding, muziekpartituren en rookwaren.

De tentoongestelde stukken werden boven water gehaald tijdens een achttal expedities, die sinds 1987 al meer dan 5500 objecten aan de oppervlakte brachten. Een race tegen de tijd, aangezien bacteriën, sedimenten, zout en zuren de restanten aantasten. Ook het wrak zelf wordt langzaamaan aangevreten door micro-organismen die zich voeden met ijzer.

Pracht en praal

Naast de tijdsgeest, de constructie van het schip en de oorzaken van de ramp heeft Titanic L’Exposition uiteraard oog voor de somptueuze interieurs aan boord van het schip. Zo omvat de scenografie een reconstructie van een gang uit de eerste klasse en decors die de verschillende passagierskajuiten illustreren.

Muurbrede foto’s tonen dan weer de indrukwekkende trapzalen, salons, stoombaden en andere ontspanningsruimtes, die op verschillende decoratieve stijlen geïnspireerd waren. Voor de pracht en praal van de Titanic – waarvan de aankleding op de werf in het Ierse Belfast tien maanden in beslag nam – haalt u echter beter de gelijknamige film van James Cameron in huis.

Toch weet deze expo regelmatig te beklijven. Die evocatieve kracht schuilt vooral in de passagiersobjecten en -verhalen doorheen het tentoonstellingsparcours. Zo maakt u onder meer kennis met Paul Chevré, een in Brussel geboren beeldhouwer die destijds de Atlantische Oceaan wilde oversteken om de inhuldiging van een nieuw kunstwerk in het Canadese Ottawa bij te wonen. De Parijse ingenieur Joseph Philippe Lemercier Laroche was dan weer de enige zwarte passagier aan boord van het schip. Millvina Dean, destijds slechts twee maanden oud en tot aan haar dood op 31 mei 2009 de laatste overlevende van het drama, werd evenmin vergeten.

Wim Denolf

Expo tot 15 september in paviljoen 8 van Paris Expo, Porte de Versailles. Toegang vanaf 12,90 euro tot 15 euro. Info: +33 892 050 050, www.titanic-expo.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content