Tips om veilig online te shoppen

Met deze tips vermijd je de valkuilen en gevaren van online winkelen.

Online winkelen wordt steeds populairder en het enorme aanbod aan hippe webwinkels zorgt ervoor dat we eigenlijk nooit nog een voet in een winkelstraat hoeven te zetten. Maar is online shoppen wel altijd veilig én een goed idee? Met deze tips vermijd je de valkuilen en gevaren van online winkelen.

Aanvankelijk werden er vooral boeken, tijdschriften en concerttickets online gekocht, maar steeds meer winnen ook kledij en schoenen aan online populariteit. Met officiële webwinkels van grote ketens of gevestigde waarden zoals e-bay en amazon.com loopt u geen risico. Maar er zijn ook veel kleinere webwinkels die geen equivalent hebben in de ‘echte’ wereld. Dan wordt het moeilijk om uit te maken welke u kan vertrouwen en welke niet.

Een eerste manier om de betrouwbaarheid te controleren is of de website in het bezit is van een kwaliteitslabel. Zo zijn er bepaalde labels – in België en het buitenland – die garanderen of een website veilig is of niet.

“Een kwaliteitslabel voor webwinkels dient om het vertrouwen tussen verkoper en koper te stimuleren en een betrouwbaar online ondernemingsklimaat te stimuleren. Ze bieden voor de consument de garantie dat hun privacy wordt gerespecteerd, dat de wettelijke bedenktijden worden gehandhaafd en dat de handelaars gekend zijn en hun bedrijf correct wordt voorgesteld op hun site”, aldus Dirk Apers van Unizo.

In België zijn er verschillende instanties die een label hebben dat de kwaliteit van de website garandeert. Het eerste label op de Belgische markt was het BeCommerce label dat 235 webwinkels onder zijn hoede heeft. Het is ook erkend door de Europese Commissie en het is onder de loep genomen door Test Aankoop. Verder is er in België ook het label van safeshops.be. In Vlaanderen is er ook het Unizo E-commercelabel en het e-tic label van Agentschap Ondernemen.

Er bestaat nog geen officieel Europees kwaliteitslabel, maar er zijn in onze buurlanden ook labels die een garantie van kwaliteit bieden zoals Thuiswinkel waarborg, FIA-Net, Internet shopping is safe en EHI Geprufter Online-Shop en Trusted Shops. Het label garandeert dat de website veilig is, maar als je echt zeker wilt zijn, kan je ook nagaan bij de instantie of de verkopende partij wel echt over het label beschikt. Hij kan het immers ook kopiëren of er zelf een creëren.

Geen kwaliteitslabel

Indien de website niet over een kwaliteitslabel beschikt, kan je nog steeds zelf makkelijk controleren of de site te vertrouwen is aan de hand van enkele vuistregels. Ten eerste is een URL die begint met https veiliger dan een adres dat start met http. Veilige webwinkels zullen ook verschillende betalingswijzen aanbieden. Wees op je hoede als de webwinkel slechts één bepaalde betalingsmogelijkheid geeft.

“Heb je enige reserve over de webshop waar je wil kopen, informeer je dan. Neem eventueel contact op met de onderneming zelf. Hoor in je vriendenkring, check op internet of er mensen die ervaring hebben met die bepaalde shop. Er bestaan ook sites die webwinkels beoordelen”, aldus Dirk Apers.

Online betalen

“Online bestellen is één zaak, online betalen een ander. Je kan vermijden om online te betalen door te kopen onder rembours, dan betaal je cash aan de postbode of koerier. Sommige webshopeigenaars bieden de mogelijkheid om het product op te halen. Ook hier betaal je dan contant en teken je voor ontvangst”, zegt Dirk Apers.

Is er geen mogelijkheid om aan een koerier te betalen of om het product af te halen, kijk dan zeker na of er onderaan het scherm een “slotje” (Internet Explorer) of het linkerstuk in de adresbalk groen oplicht (Mozilla Firefox), dan betaal je via een elektronisch beveiligde verbinding en is het veilig om creditcardgegevens door te geven.
“Reageer nooit op de vraag om je pincode/kretietkaartnummer in te geven als je er zelf niet om gevraagd hebt en controleer achteraf altijd je bankrekening”, aldus Apers.

Kledij en accessoires

Het is heel verleidelijk om snel online een kleedje of een paar schoenen te kopen, maar vooral bij kledij en accessoires is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van return-en levering policy, net zoals de garantievoorwaarden. “Begin steeds met een bescheiden bedrag als je voor het eerst bij een webwinkel iets koopt”, geeft Apers nog mee.

Bij buitenlandse websites is het ook altijd goed oppassen voor namaak. Er worden namelijk regelmatig namaakwinkels met dure merkartikelen zoals Gucci-tassen en UGG-laarzen uit de lucht gehaald. De nepwinkels hebben vaak kenmerken die aan het denken zetten: opvallend lage prijzen, een slechte reputatie en alleen een e-mailformulier. Wees ook realistisch: een handtas van Chanel voor 150 euro is just too good to be true.

Nog enkele extra tips

Om je online shopervaring zo aangenaam mogelijk te maken, heeft Dirk Apers van Unizo nog enkele tips mee.

– Zorg voor een antiphishingfilter en een up-to-date virusscanner.
“Transacties met Mister Cash verlopen op dezelfde manier als homebanking of internetbankieren: via een beveiligde internetverbinding. Bij phishing echter wordt je ongemerkt weggeleid naar een malafide site die er identiek uitziet maar helaas niet door je financiële instelling beheerd wordt. Als je daar je pincode ingeeft, heb je zojuist je deur opengezet voor internetfraudeurs. Antiphishingfilters blokkeren de toegang naar zulke sites”, aldus Apers.

– Update je browser.

– Lees altijd aandachtig het invulformulier en dubbelcheck je gegevens.

(RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content