Stinken is gezond

© iStock

Schoenen met vierkante tippen, zoveel mogelijk zweten en een beperkt wasritueel. Niet meteen de meest sexy tips die dermatoloog Thomas Maselis op vraag van Bayer bij elkaar sprokkelde naar aanleiding van de internationale Dag van de Vrouwelijke Hygiëne (28 mei).

Tip 1: Draag schoenen met vierkante tippen

Schoenen met vierkanten tippen lijken plomp en een fashion-award ga je er niet mee winnen, maar ze voorkomen wel schimmels. “Deze tippen vormen zich netjes rond de tenen en volgen de vorm van de voet”, verklaart Maselis. “Al dikwijls erg jong wurmen we onze voeten in schoenen met driehoekige tippen, maar die zorgen ervoor dat onze voeten vaak verkeerd groeien. En dat levert aandoeningen op, waaronder trauma’s aan de nagel die schimmels vrij spel geven. Die vinden door kwetsbare nagels gemakkelijker een weg naar binnen en doen je voeten er op den duur minder fraai uitzien.”

Tip 2: Steek je schoenen 24 uur in de diepvries

Je trekt ’s ochtends waarschijnlijk liever geen bevroren pumps aan, maar toch is het dé weg naar gezonde voeten. “Koude doodt bacteriën. Dus als je je schoenen geregeld 24 uur in de diepvries steekt, geef je schimmels geen kans.”

Tip 3: Ga gewapend met reserve-sokken op schoenenjacht

Schoenen en sokken zijn een reservoir voor bacteriën. Die zetten zich vast in het stof en veroorzaken vieze geurtjes of zelfs voet- en nagelschimmel. “Dagelijks van sokken wisselen doet hopelijk iedereen, maar het kan geen kwaad om daar nog een stapje verder in te gaan. Zorg tijdens het passen van nieuwe schoenen dat je kan wisselen van sokken. Zo ontwijk je andermans slechte bacteriën en houd je je voeten schoon.” Ook draag je best katoenen sokken. Hierin blijven bacteriën minder snel hangen.

Tip 4: Voorzichtig met manicure en pedicure

Niets zo mooi als goed verzorgde nagels. Maar opgelet met een overijverige manicure of pedicure. “Er zijn twee manieren voor schimmels om zich in een nagel te vestigen: ofwel raakt de nagelplaat beschadigd ofwel gaat het mis bij de nagelriem. In dat laatste geval kan dat bijvoorbeeld omdat die te kort is afgeknipt of zelfs helemaal is weggehaald, terwijl de nagelriem eigenlijk functioneert als een verdediging tegen vuil.”

Tip 5: Ga voor een melkwitte huid!

Ga jij in de zomer ook voor bruin, bruiner, bruinst om er zo stralend mogelijk uit te zien? Niet doen! “Hoewel een melkwitte huid je waarschijnlijk allesbehalve aantrekkelijk lijkt, houdt ons dat wel het langst jong. Mensen denken vaak dat ze een bruin kleurtje van de zon nodig hebben om er jonger en frisser uit te zien. Maar in feite veroudert te veel zonlicht je huid net. Evenwicht is belangrijk: ga naar buiten om vitamine D op te doen, niet voor een bruine kleur, en bescherm je tegen verbranding.”

Tip 6: Werk jezelf in het zweet!

Ga een eindje lopen, kruip op je fiets, steek de handen uit de mouwen in de tuin,…. Zweten helpt je de giftige chemicaliën die zich onder je huid kunnen opbouwen te verwijderen. Lichaamsbeweging stimuleert ook je bloedcirculatie, wat je een natuurlijke blos oplevert.

Tip 7: Stinken is gezond

Het is absoluut niet sexy om te zeggen dat je niet vaak doucht of in bad gaat, maar het geeft je wel een gezondere huid. “Tegenwoordig zijn we bang om te stinken, dus wassen we ons vaak. Maar dat is niet altijd beter voor de huid. Veel douchen of baden droogt je huid immers uit en spoelt ook veel van de goede bacteriën weg. Eén keer in de week wassen is dus zeker voldoende.”

Tip 8: Hydrateer, maar met mate

We smeren graag oliën en hydraterende crèmes om onze huid in topconditie te houden. Maar ook hier geldt het principe dat overdaad schaadt. Wanneer je overhydrateert, werk je namelijk schimmelaandoeningen in de hand. “Schimmels groeien uit sporen die lang overleven en in warme, vochtige holtes van je lichaam hun kans afwachten om te ontpoppen tot schimmel. Hou je een plekje op je lichaam dus té vochtig? Dan geef je schimmels een duwtje in de rug.”

Tip 9: Ban zeepjes met fruitige of bloemgeuren uit je badkamer

Natuurlijk ruik je graag heerlijk fris en fruitig na je douche. Maar die geparfumeerde zepen zijn vaak veel agressiever voor je huid. “Die bevatten onnodige ingrediënten die je huid eigenlijk alleen maar aanvallen. Het risico op een allergische reactie of irritatie en dus eczeem is dan ook groot. Beter zijn hypoallergene lijnen die veel zachter zijn voor de huid. Daar kan je eigenlijk ook nooit te veel van gebruiken.”

Tip 10: Blijven smeren tegen eczeem

Wie last heeft van eczeem, is vaak geneigd zodra de eczeemopstoot eindelijk voorbij is, om te stoppen met smeren. “Maar het is beter om je te blijven beschermen met zalven of crèmes om huidirritatie te voorkomen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content