Stel je grenzen: ban de smartphone uit de slaapkamer

© iStock

Een nieuwe Britse studie heeft uitgewezen dat kinderen overdag uitgeput op de schoolbanken zitten, omdat ze ’s nachts de laatste updates via sociale media blijven volgen. Een ziekte van onze tijd, waarbij we constant up-to-date willen zijn. Maar dit blijft niet zonder gevolgen, lezen we in The Telegraph.

We mogen stellen dat deze evolutie niet enkel kinderen treft. Ook ondergetekende heeft soms FOMO (Fear Of Missing Out), wat betekent dat ik op heel wat vrije momenten naar mijn iPhone grijp. Hoewel dat de laatste tijd erg verminderd is, een baby weet u wel, betrap ik mezelf erop om toch voor het slapen gaan nog alles te willen checken. En laat dat nu net één van de dingen zijn die echt af te raden zijn.

Als je smartphone naast je bed ligt, is het verleidelijk om midden in de nacht als je wakker wordt even te kijken of je niets gemist hebt. Maar het felle licht van je telefoon zal ervoor zorgen dat je uit je slaapfase gehaald wordt en de rest van de nacht zult liggen woelen. Een andere studie concludeerde dat blootstelling aan een lichtgevend scherm de melatonine aanmaak doet afnemen, wat leidt tot slaapproblemen. Bovendien kan die slapeloosheid later ergere gevolgen hebben, waarbij medische aandoeningen aan bijvoorbeeld het hart je dan niet vreemd zullen zijn.

Meer flexibiliteit, meer grenzen

De enige manier om dit af te leren en opnieuw goed te kunnen slapen, is het verbannen van je telefoon uit de slaapkamer. Ontwikkel een avondroutine waarbij je voor jezelf duidelijk stelt wanneer de laatste keer is dat je even op de sociale media mag rondneuzen. Switch de telefoon in vliegtuigstand, of nog beter, laat hem in de woonkamer liggen. Als je bang bent dat je ’s ochtends te laat uit bed zult zijn, koop dan een gewone wekker.

Tot slot gaat de journaliste in The Telegraph ook dieper in op het onderliggende probleem van het eindeloos checken van onder meer je mails via de smartphone. ‘Er wordt steeds meer flexibiliteit van ons verwacht, daarom moeten we net onze grenzen sterker bewaken. Zeker onze nachtrust mag hier niet onder lijden, want dan gaat ook onze productiviteit overdag zienderogen achteruit. Het is van groot belang dat werknemers de balans tussen werk en hun leven daarnaast goed in het oog houden.’ (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content