Sex and the City: zorgt verstedelijking voor meer baby’s?

© iStockphoto

Verstedelijking wordt wel in verband gebracht met lagere geboortecijfers, maar uit een recente studie van Allianz blijkt dat het geboortecijfer in 41 belangrijke steden in Europa en de VS feitelijk hoger ligt dan het nationale gemiddelde in dat land.

Verstedelijking werd in het verleden in verband gebracht met lagere geboortecijfers, maar uit een recente studie van Allianz blijkt dat het geboortecijfer in 41 belangrijke steden in Europa en de VS feitelijk hoger ligt dan het nationale gemiddelde in dat land.

Terwijl de steden in de afgelopen decennia enorm gegroeid zijn, daalde het wereldwijde vruchtbaarheidsniveau dramatisch. Sommige demografen geloven dat de condities die mensen naar de steden trekken, zoals een betere toegang tot opleiding, betere werkgelegenheid voor vrouwen en opties op het gebied van gezinsplanning, verband houden met deze daling.

Toch is er recent bewijs dat de steden in de ontwikkelde landen een ‘kleine babyboom’ meemaken. In welke mate dit wijdverspreid is, werd aangetoond door een onderzoek dat gevoerd is door de eenheid van ‘International Pensions’ van Allianz, één van ’s werelds grootste verzekeraars. Hieruit bleek dat het geboortecijfer in 41 belangrijke steden in Europa en de VS feitelijk zeven procent hoger ligt dan het nationale gemiddelde van het land waarin de stad ligt.

In deze studie over vruchtbaarheid in steden in Europa en de VS werden de geboortecijfers berekend en vergeleken met de nationale geboortecijfers. De lijst in de studie omvat Europese hoofdsteden en steden met meer dan 1 miljoen inwoners.

In Lissabon ligt het geboortecijfer 50 procent hoger dan in Portugal als geheel, in Bratislava ligt het 31 procent hoger dan het gemiddelde in Slowakije en in Birmingham 17 procent hoger dan het nationaal gemiddelde in het Verenigd Koninkrijk. In de VS was het bijgestelde geboortecijfer voor NYC +5% in vergelijking met het nationale gemiddelde; in Chicago was dit +3% en in Dallas +17%.

“Het kwam als een verrassing dat steden met de hoogste kosten voor levensonderhoud en woonvoorziening tevens een hoger geboortecijfer vertonen in vergelijking met het nationale gemiddelde,” zei Brigitte Miksa, Hoofd van ‘International Pensions’. “Dat is bijvoorbeeld zo in New York City, München (+5%), Londen (+8%), Stockholm (+13%), Kopenhagen (+14%) en Oslo (+16%).”

De reden waarom mensen in deze steden meer kinderen krijgt heeft te maken met de grotere kans op banen die een evenwicht tussen werken en leven bieden, een completere infrastructuur met gemakkelijke toegang tot kinderzorg, een gewijzigde houding ten aanzien van het ouderschap bij welgestelde stellen en stijgende immigratie.

Sex and the City: zorgt verstedelijking voor meer baby's?
© Allianz – International Pensions

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content