Repareren, wie zijn best doet zal het leren

© Woolfiller

Een scheurtje in je broek of de naad van je jasje die loslaat: zou jij het laten repareren of koop je meteen een nieuw exemplaar? De wegwerpcultuur is op de terugweg en dat kunnen we alleen maar toejuichen.

Een scheurtje in je broek of de naad van je jasje die loslaat: zou jij het laten repareren of koop je meteen een nieuw exemplaar? De wegwerpcultuur is op de terugweg en dat kunnen we alleen maar toejuichen.

Recyclage, doe-het-zelf, low-cost, low-tech en lokaal, het zijn termen die niet alleen afstuderende designstudenten, maar ook professionele ontwerpers steeds vaker gebruiken. Logisch misschien, in moeilijke economische en ecologische tijden. Wellicht ligt daar ook de verklaring voor de populariteit van enkele hippe hersteldiensten die opduiken, en die in feite slimme moderniseringen zijn van wat eigenlijk gezond boerenverstand is: repareer wat kapot is, in plaats van het meteen weg te gooien.

Leuk weetje, de Britse kroonprins Charles verscheen in het BBC-programma ‘Countrylife’ met een hersteld jasje. Volgens het Nederlandse magazine De Groene Amsterdammer was ‘het originele donkergroen van het antieke kledingstuk nog amper zichtbaar door alle lapjes waarmee de gaten waren gedicht’. Deze milieubewuste zuinigheid leunt dicht aan bij gierigheid, maar we kunnen Charles enkel loven om zijn ecologische denken.

Om jullie warm te maken voor de ‘repareercultuur’ verzamelde Knack Weekend enkele toffe initiatieven.

1. Filmpjes! Fixpert Wat? Een website die concrete praktische oplossingen samenbrengt. Drie partijen zijn nodig voor een geslaagde fixpert-actie: iemand met een praktisch probleem, een ontwerper of reparateur die het probleem moet oplossen, iemand die alles filmt.

Troef in 2013? Door de oplossing te documenteren en online te publiceren helpt u niet alleen soortgelijke sukkelaars uit de nood, maar kunt u meteen online uitpakken met uw handigheid en uitvinderskwaliteiten.

Bij ons? Designregio Kortrijk zette onlangs voor het Europese project Proud een fixpert-sessie op tussen de bejaarde bewoners van het Heilig Hart Zorgcentrum en studenten interieurvormgeving van Luca School of Arts in Gent. In een filmpje op www.proudeurope.eu ziet u hoe de 86-jarige Nicole na afloop niet alleen kussen uitdeelt aan de studenten, maar ook haar raam alleen open krijgt en de spoelbak van haar toilet kan bedienen.

Info: www.fixperts.org , www.facebook.com/proudeurope. 2. Spelen! Sugru en Woolfiller Wat? Sugru is flexibel siliconerubber waarmee je de brokken lijmt. Woolfiller is een setje om te ‘wolplamuren’: een gaatje in kledij te stoppen door wol te vilten.

Troef in 2013? Handig, want met de hand kneedbaar tot een half uur nadat je de Sugru uit de verpakking hebt genomen. Compleet droog na 24 uur, maar nog altijd flexibel en compatibel met de meeste materialen. Een pluk wol uit de woolfiller prik je gewoon vast op je kapotte kledij.

Bij ons? Sugru ligt nog niet in Belgische winkels, maar is online verkrijgbaar (8×5 gram: 15 euro). Woolfiller is onder meer te koop bij Rewind Design in Antwerpen en online (19,50 euro).

Info: www.sugru.com, www.woolfiller.com.
3. Feestje! Repair cafƩ
Wat? Een evenement waarop u kapotte toestellen en voorwerpen kunt laten repareren. “Op een recent repareerfeest in de Vooruit werd 80 procent van de spullen hersteld,” aldus An Kokken van Netwerk Bewust Verbruiken.

Troef in 2013? Lokaal, snel, gezellig en je was aanwezig op een Facebookevenement. Netwerk Bewust Verbruiken startte ermee eind 2012 en spreekt van een succes. “We krijgen aanvragen van steden, verenigingen, scholen en buurtdiensten die er ook een willen opstarten. Er is duidelijk nood aan, en alle soorten mensen komen er met elkaar in contact.”

Bij ons? Op zo’n twintig adressen in Vlaanderen en Brussel vinden regelmatig Repair CafĆ©s plaats, zoals deze maand in Herzele, Schaarbeek, Sint-Agatha-Berchem, Sint-Jans-Molenbeek en Anderlecht.

Info: www.repaircafe.be. (LC/AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content