Paris Photo 2011 in 10 foto’s

De duurste foto aller tijden werd vorige week geveild bij Sotheby’s in New York: 4,3 miljoen dollar voor Rhein II, een gigantische print van de Duitse fotograaf Andreas Gursky. New York geldt sinds het midden van de vorige eeuw als de hoofdstad van de fotografie.

Maar Parijs is aan een inhaalbeweging bezig. De beurs Paris Photo wordt nu alom beschouwd als ’s werelds belangrijkste evenement op het gebied van fotografie, en iedereen die er een beetje mee bezig is was vorige week in de Lichtstad voor Paris Photo en een half dozijn nevenevenementen.

De highlights in foto’s 1. Paris Photo stond dit jaar in het teken van Afrika. De meest succesvolle hedendaagse fotograaf van het contintent is de Zuid-Afrikaan Pieter Hugo.

2. Klassieker, maar erg populair op Paris Photo: het werk van Malick SidibĆ©. Onder meer bij Galerie du jour agnĆØs b.

3. Onze persoonlijke favoriet: de stand van The Third Gallery Aya in Osaka, volledig gewijd aan vintage prints uit de vroege jaren zeventig van de Japanse cultfotografe Ishiuchi Miyako.

4. Paul Graham kreeg van Paris Photo de prijs van het beste fotoboek van de voorbije vijftien jaar, voor A shimmer of possibility. Dit beeld, uit de reeks End of An Age, was te zien bij de prestigieuze Pace/MacGill Gallery.

5. Het werk van de Franse kunstenaar en fotograaf Edouard LevƩ, die enkele jaren geleden zelfmoord pleegde, kreeg een mooi eerbetoon in de stand van de galerie Loevenbruck uit Parijs. Deze prent maakt deel uit van een tweeluik: op de andere is door het naambord Angoisse een streep getrokken.

6. De stand van Daniel Blau was geheel gewijd aan fotografie uit de archieven van Nasa: maanlandschappen, astronauten en raketlanceringen.

7. Een van de meestbesproken fotoreeksen van het afgelopen jaar: A New American Picture van Doug Rickard, een herlectuur van de foto’s van Google Earth. Bij Yossi Milo Gallery uit New York.

8. De Zwitser Walter Pfeiffer portretteert jongens met en zonder kleren. De Parijse galerie Sultana toonde een keuze uit zijn werk tussen 1970 en 1980.

9. De jongste generatie fotografen werd soms een beetje vergeten op Paris Photo (de satellietbeurzen Offprint en Nofound maakten veel goed). Een welgekomen uitzondering: de Duitse galerie Feldbuschwiesner, met een stand die volledig was gewijd aan het werk van het uitstekende duo Taiyo Onorato en Nico Krebs.

10. Nog een favoriet: de in Tangiers gevestigde Yto Barrada, van wie op dit moment bij Wiels in Brussel een mooie overzichtstentoonstelling loopt. Hierbij afgebeeld: Terrain Vague #2, Etude pour une guerilla jardiniĆØre, uit 2008. Bij Galerie Polaris, Parijs.

Jesse Brouns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content