Op deze rollercoaster schrik je je (letterlijk) dood

Een willekeure achtbaan, niet de 'Euthanasia Coaster'. © iStock

Het leven is een rollercoaster wordt al eens gezegd. De Litouwse ingenieur Julijonas Urbonas heeft daar een iets andere mening over. Hij ontwierp de ‘Euthanasia Coaster’ waarin mensen die een einde aan hun leven willen maken, dit op een euforische manier kunnen doen.

Het macabere idee van Urbonas ontstond in 2010 toen hij zijn eindwerk maakte aan het Royal College of Art in Londen. Zijn liefde voor pretparken zit er voor iets tussen, al is het heel wat ingrijpender dan een simpel ritje in een achtbaan.

G-kracht

Volgens OZY gaat de rollercoaster als volgt te werk: eerst moet je als inzittende – die uit het leven wil stappen – een lange, gestage klim ondergaan van maar liefst 500 meter. Het ontwerp voor de ‘Euthanasia Coaster’ is maar liefst drie keer zo hoog als de hoogste rollercoaster die nu al gebouwd werd. Tijdens je tocht naar boven kan je je leven overdenken en je eventueel nog bedenken.

Een schaalmodel van de 'Euthanasia Coaster'.
Een schaalmodel van de ‘Euthanasia Coaster’.© Justin Pickard

Eenmaal je boven bent, na een laatste schietgebedje, druk je op de knop ‘fall’. Daarna gaat het erg snel. Met een snelheid van 100 m per seconde donder je naar beneden om een eerste keer een looping te ondergaan. Volgens Urbonas zouden de meeste inzittenden hier al sterven. De g-kracht die op het lichaam wordt uitgeoefend zou op dit punt zo hoog zijn, dat er te weinig zuurstof naar de hersenen wordt doorgestuurd en de personen in kwestie bewusteloos raken. Net voor dit punt zou je een immens gevoel van euforie moeten voelen. Mocht dit niet lukken, dan zijn er nog 6 volledige loopings die volgen.

Voor de moderne wereld

Het lugubere ontwerp bestaat (nog) niet, maar het zorgde al voor heel wat ophef. Het is dan ook een bedenkelijke manier om uit het leven te stappen. Volgens Urbonas gaat het echter om een ‘pijnloze, maar dodelijke machine’. Hij hekelt ook de manier waarop de dood eigenlijk geen plek krijgt in het Westen. Zijn rollercoaster is volgens hem een ritueel dat aangepast is aan onze moderne wereld. Wij houden het voorlopig op een ritje in de Cobra in Walibi, genoeg opwinding voor ons.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content