Obama's videoboodschap op de Grammy's over huiselijk geweld veroorzaakt Twitterstorm

09/02/15 om 18:14 - Bijgewerkt om 18:14

De videoboodschap van president Obama op de Grammy Awards tegen huiselijk en seksueel geweld was er een die zorgde voor een bittere nasmaak. De toespraak resulteerde in felle discussies op sociale media met één persoon in het vizier: de aanwezige zanger Chris Brown.

Obama's videoboodschap op de Grammy's over huiselijk geweld veroorzaakt Twitterstorm

Chris Brown © REUTERS

Brown is geen nieuwe naam wat betreft het verrichten van huiselijk geweld. In 2009 werd hij gearresteerd voor het mishandelen van zijn toenmalige vriendin, Rihanna. Het was dan ook even slikken toen de glitter en glamour van de Grammy Awards 2015, waar het duo allebei aanwezig was, even on hold werd gezet om stil te staan bij een campagnefilm over dergelijk geweld. De videoboodschap werd gehouden naar aanleiding van het programma van het Witte Huis "It's On Us", die zicht richt op het stoppen van huiselijk en seksueel geweld, een fenomeen waar nog steeds veel vrouwen uit de Verenigde Staten - en uiteraard de rest van de wereld - slachtoffer van zijn.

Verantwoord of niet?

Op sociale media circuleerde de vraag of de president zich richtte tot de kijkers voor de buis of het publiek in de zaal, namelijk één persoon in het bijzonder: Chris Brown. De zanger, die voor drie Grammy's was genomineerd maar geen enkele in de wacht kon slepen, kwam op die manier uiteindelijk toch in de spotlights te staan. Onderuitgezakt in zijn stoel bedekte Brown lichtjes zijn gezicht, terwijl een groot deel van de zaal zijn hoofd draaide, hopend een glimp op te vangen van de zanger. Rihanna was dan weer nergens te bespeuren tijdens de videoboodschap.

Vooral op Twitter werd die avond fel gediscussieerd over het voorval. Is het hypocriet om een video uit te zenden die aanzet tot het stoppen van huiselijk geweld, en tegelijk een ex-beklaagde tot drie keer toe te nomineren? Oordeelt u vooral zelf.

Bad timing

Wat betreft timing kon de videoboodschap niet slechter vallen voor Brown. Enkele dagen geleden, op 6 februari, rondde Chris zijn laatste gemeenschapsdienst af. Als hij dacht met een schone lei te beginnen, heeft hij het mis. Ook hield het event van zondagavond de 6-jarige verjaardag van het voorval in. Precies zes jaar geleden zou het duo tijdens de Grammy Awards die plaatsvonden op 9 februari 2009 optreden, tot bekend raakte wat er was gebeurd, en ze allebei logischerwijs verstek lieten gaan. (LD)

Onze partners