Nachtelijke tips voor Brusselse Nuit Blanche

© Carmes Hoyos

Veertien tips voor de 9e editie van de Brusselse Nuit Blanche op 1 oktober.

In Brussel vindt in de nacht van zaterdag op zondag de negende Nuit Blanche plaats. Wim Denolf selecteerde veertien locaties die u niet mag missen tijdens de kunstnacht.

Ruim veertig installaties, performances, optredens en andere kunstzinnige happenings zullen dit jaar de jaarlijkse Nuit Blanche in Brussel opfleuren. Het programma wordt aangevuld met eetgelegenheden en fuiven, te meer daar de negende editie oog heeft voor mobiliteit.

Bezoekers kunnen hun tweewieler tussen 19u en 2u gratis achterlaten in een bewaakte stalling aan de Beurs, terwijl de nachtbussen van Noctis uitzonderlijk tot vijf uur ’s ochtends zullen rijden. De moedigsten bestellen een milieuvriendelijke karaokeriksja bij CyCLO in de Vlaamsesteenweg.

Maar waar moet u morgenavond precies zijn? Veertien tips voor de Nuit Blanche:

1. Informatiepunt, De Electriciteitscentrale: de instelling op het Sint-Katelijnplein huisvest tot zondagochtend het informatiepunt van de Nuit Blanche, de plek om al uw vragen te stellen, een informatiebrochure en een stadsplan op te pikken en uw eigen route uit te stippelen. Ter plaatse worden ook een bar en een Nuit Blanche-shop geopend.

2. Grand Restaurant, Marguerite Dumasplein: een twintigal kraampjes bieden tussen 19u en 3u ’s nachts hapjes en dranken aan, waarbij de nadruk ligt op fair trade en biologische en streekproducten. Het eetgerief is ook biologisch afbreekbaar.

3. Mirage Bleu, Baksteenkaai: een drijvende en lichtgevende installatie van Carmen Hoyos haalt het zeeleven en de deining van de golven naar de stad (19u tot 1u).

4. Dreaming Drops, Baksteenkaai: een installatie met immense druppels van Dominika Sobolewska en vzw Le paleis des Sciences creƫert een collectieve droomervaring, vol magische illusies (19u-2u).

5. Swingin’ Brussels, La Tentation: de feestzaal in de Lakensestraat nodigt Radio Modern uit, dat de glamour van de jaren vijftig en zestig tot leven wekt met swingdj’s en een Beauty Boudoir (20u-3u).

6. Larsen3g, Steenkoolkaai: stuur via uw mobiele telefoon foto’s en filmpjes naar een groot scherm op het glazen dak van MicroMarkt (19u-1u).

7. La Timidezza della Ossa, Maison Martin Margiela: een dansvereniging voert op de muur van de modezaak in de Vlaamsesteenweg een “X-ray dans” uit. Herkent u de gebruikte lichaamsdelen? (22u-1u)

8. Mise en Senne, Land-van-Luik straatje: na meer dan 140 jaar verbanning keert de Zenne dankzij audiovisuele animaties terug naar het stadscentrum (20u-2u).

9. 45x Vivants, Nieuwe Graanmarkt: 45 lichtgevende cocons en een klankinstallatie geven de Nieuwe Graanmarkt SF-allures (19u-2u).

10. Opposite Attraction, Centre Mode Design Brussels: stilisten Marine Vivier en Marine Stevens laten de eeuwige rivalen zwart en wit tegen elkaar duelleren op de Nieuwe Graanmarkt (20u30-23u30).

11. Ecume/Schuim, Oude Graanmarkt: schreeuw uw vreugde, woede en frustratie uit in een geluidsdichte cabine en zet uw gevoelens om in… schuim (20u-1u).

12. Shining, De Markten: vintage Queen Idiz Bogam geeft een muziekvoorstelling vorm in het Vlaamse culturele centrum De Markten op de Oude Graanmarkt (22u-2u).

13. Noeuds, Van Arteveldestraat: een wassalon vormt het decor van een interactieve multimediavoorstelling (21u-1u).

14. Groot ontbijt, Beursschouwburg: onverbeterlijke nachtraven kunnen tussen 5u en 7u ’s ochtends gratis een ontbijt meepikken in de Beursschouwburg.

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content