Londen museumpersoneel houdt vijfdaagse staking tegen privatisering

03/02/15 om 15:46 - Bijgewerkt om 15:46

Het personeel van de prestigieuze National Gallery komt op straat tegen de privatisering van het museum. Verscheidene zalen van het museum zijn daarom gesloten.

Londen museumpersoneel houdt vijfdaagse staking tegen privatisering

De werknemers komen op straat tegen de privatisering. © Belga

Een veertigtal werknemers kwamen dinsdagmorgen bijeen op Trafalgar Square, tegenover het gratis toegankelijke museum. Ze ontvouwden een spandoek met daarop "National Gallery niet te koop" en scandeerden slogans als "nee aan de privatisering". De directie van het museum "wil 400 van de 600 banen privatiseren", stelde Paul Bemrose van de vakbond PCS aan de kaak.

"We weten uit ervaring dat privatisering niet tot een betere dienstverlening voor de bezoekers leidt, integendeel", klinkt het bij de PCS. Het is niet de eerste keer dat de werknemers van het museum staken, dat deden ze eerder al in 2010 toen hun lonen lager waren dan het minimumloon. Een discussie die bovendien nog steeds woedt.

Het bekende Londense museum meent van zijn kant dat "de voorgestelde veranderingen nodig zijn om de inkomsten van de National Gallery te kunnen verhogen nu de staatssubsidies dalen en de kosten stijgen". De National Gallery is 361 dagen per jaar open en stelt een grote collectie schilderijen van de 13de tot 19de eeuw tentoon. In het seizoen 2013-2014 konden bijna 6 miljoen bezoekers er meesterwerken van kunstenaars als Van Gogh, Rembrandt of Jan van Eyck bewonderen. (BELGA/AB)

Onze partners