LET’S GO TO RIO !

Geperforeerde blauwe short met groen detail, Adidas bij Monar & Clothes. © Filip Van Roe

Nog twee maanden tot de start van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Het aftellen is begonnen voor de atleten van het Belgische team. “Hoe hoger de inzet, hoe beter ik presteer.”

Hans Van Alphen

ID 34 jaar, Turnhout ? Sport Tienkamp

Palmares Belgisch recordhouder, 4de op de Olympische Spelen in Londen (2012), deelname aan de Olympische Spelen in Peking (2008)

“Eind juni weet ik of ik voor de derde keer naar de Spelen kan. Ik heb nog maar een paar kansen om me te kwalificeren, maar dat is niet abnormaal voor tienkampers. Er zijn maar enkele wedstrijden per jaar. Na een lange en moeilijke periode van blessures gaat het sinds begin dit jaar weer goed. De prestaties zijn beter en ik beleef er weer plezier aan. Ik denk nog wel altijd aan stoppen op het einde van het jaar. Het zal van mijn prestatie op de Spelen afhangen of ik er al dan niet nog een jaartje bijdoe.”

“Hoe hoger de inzet, hoe beter ik presteer. Ik heb die adrenaline nodig om me op te laden voor een competitie. Daarom heb ik het soms moeilijk tijdens wedstrijden op individuele disciplines doorheen het jaar. Ze zijn belangrijk voor het ritme, maar het blijven eigenlijk maar trainingen voor het grotere werk.”

“Toen ik me de eerste keer plaatste voor de Spelen, was dat totaal onverwacht. Ik werkte nog, was nog nooit voor een wedstrijd buiten Europa geweest en had niet eens een topsportstatuut. Er had zelfs nog nooit een Belg meer dan 8000 punten gehaald . Ik blijf het een van de mooiste overwinningen van mijn carrière vinden.”

“Ik heb geen favoriete discipline. Ik weet wel wat ik absoluut níet graag doe : de 1500 meter lopen. Maar dat zal elke tienkamper antwoorden, als je het hem vraagt. We zijn er gewoon niet voor gebouwd. De 1500 meter is dan ook het buitenbeentje van de tienkamp, en bovendien de laatste in het rijtje tijdens een wedstrijd. De andere sporten zijn eerder explosief.”

Axelle Dauwens

ID 25 jaar, Knokke ? Sport 400 mhorden

Palmares Belgisch kampioen (4x op rij) , 7de op de finale van het EK in Zürich van 2014, 7de op de 4 x 400 m estafette op het EK van 2014, 12de op het WK in Peking van 2015, Belgisch recordhoudster 4x200m indoor

“Omdat ik me vorig jaar al plaatste voor de Olympische Spelen, kan ik er met een gerust hart naar toeleven. Ik heb onlangs een paar trainingen moeten missen door een kleine blessure, maar dat is dan geen ramp. Ik voel ook niet méér stress dan voor een Wereldkampioenschap, bijvoorbeeld. Ik word er alleen meer over aangesproken, omdat er zoveel media-aandacht voor de Spelen is.”

“Ik hoop op een plaats in de top twaalf. Dat is vergelijkbaar met mijn prestatie op het WK. Een plaats bij de beste acht, de finale, lijkt me voorlopig niet haalbaar. Daarvoor moet ik onder de 55 seconden blijven en dat is me tot nu toe niet gelukt. Het Belgisch record ligt al twintig jaar op 54,96 seconden, een halve seconde van mijn besttijd. Als ik de perfecte koers loop, moet dat te breken zijn.”

“Ik train twee keer per dag, zes dagen op zeven. Dat deed ik ook al voor ik een topsportcontract had en nog studeerde. Ik moet het vooral hebben van hard werken. Ook mentaal speelt dat een belangrijke rol : ik moet weten dat ik er genoeg voor gedaan heb. Ik denk dat ik daarom nooit een goede ploegsporter zou zijn. Ik wil verantwoordelijk zijn voor mijn prestaties. Of het nu goed of slecht gaat.”

“De dag voor een wedstrijd heb ik veel stress. Omdat we dan horen in welke baan we lopen en hoe laat we eraan beginnen. De dag zelf ben ik verrassend kalm. Ik sta vroeg op en volg een vast patroon : eten, loslopen, douchen… Ik ben zelf niet bijgelovig, maar ik merk wel dat ik me voor de opwarming van een wedstrijd aan vaste rituelen hou. Als dat niet lukt, ga ik ook niet panikeren. Daarvoor ben ik een te realistisch mens.”

Simon Gougnard

ID 25 jaar, Nijvel ? Sport Hockey

Palmares 2de op de World League Final (2015), 5de op de Olympische Spelen in Londen (2012), zilver op het EK van 2013

“Het is de tweede keer dat we naar de Spelen gaan en het voelt compleet anders. In Londen waren we jonger, zonder veel ervaring. We stonden toen vijftiende op de wereldranglijst en hadden geen verwachtingen. Erbij zijn was al een droom die uitkwam. Nu we vijfde staan, ligt dat anders. Er wordt verwacht dat we resultaten neerzetten. We streven naar een plaats in de top drie. Dat zal niet gemakkelijk worden, want landen als Nederland, Duitsland en Australië scoren altijd goed op grote tornooien. Wij blijven de underdog en dat maakt de druk toch minder groot.”

“Ik heb vijf jaar in de Nederlandse competitie gespeeld, maar omdat dit een olympisch jaar is en we vier dagen per week twee keer per dag trainen met de nationale ploeg, ben ik teruggekeerd. Op vrijdag trainen we met onze eigen club en in het weekend hebben we wedstrijd. Tegen dezelfde mannen waar we eigenlijk een hele week mee hebben samengespeeld. Om ervoor te zorgen dat we er toch vol voor gaan, heeft onze bondscoach een regel ingevoerd : de ploeg die verliest tijdens het weekend, moet een hele week het materiaal opruimen na de training. Qua motivatie kan dat tellen.”

“Ik volg een master Finance aan de universiteit, maar door mijn drukke trainingsschema heb ik dit jaar weinig tijd gehad om naar de les te gaan en te studeren. Volgend jaar hoop ik die studies af te ronden en misschien nog een uitwisseling te doen. Naar Spanje of zo, daar hebben ze ook een goede hockeycompetitie. Ik heb sowieso niet het leven van een normale student : ik ga niet zo vaak uit, want de dag erna moet ik fris op het veld staan.”

Anne Zagré

ID 26 jaar, Ukkel ? Sport 100 m horden

Palmares 17de op de Olympische Spelen in Londen (2012), 5de op het Europees Olympisch Festival in Belgrado (2007), brons op het WK (Junior) van 2007, goud op het EK (Junior) van 2009

“Ik ben nu mentaal en fysiek veel beter voorbereid dan in Londen. Ik dacht toen dat het wel te vergelijken was met een wereldkampioenschap, maar de druk is veel groter. Daarom werk ik nu sinds enkele jaren samen met een mental coach. Hij leert me om kalm te blijven en de wedstrijd te visualiseren. Mijn zwakke punt is de start, daarna herpak ik me en loop ik een ijzersterke tweede helft van de wedstrijd, waardoor ik veel terrein kan goedmaken. Daar probeer ik me nu op te focussen.”

Rapushack. Het is een woord dat ik samen met mijn coach heb uitgevonden en voor de start van een wedstrijd tegen mezelf zeg. Het herinnert me eraan dat ik snel moet zijn (rapide), hard tegen de blokken moet duwen (push) en agressief moet starten (shack). Door het telkens te herhalen, blijf ik kalm en geconcentreerd.”

“Ik ben laat begonnen met atletiek, op mijn vijftiende pas. Als kind wilde ik liever dansen. Tijdens de vakantie nam ik deel aan een sportkamp van de gemeente en daar heeft een van de coaches mij ontdekt. Twee jaar later haalde ik al brons op het Wereldkampioenschap voor junioren. Ik had nooit verwacht dat atletiek mijn leven zou worden, maar ik heb er geen seconde spijt van.”

“Atletiek is een harde en soms eenzame sport. Je bent je eigen grootste tegenstander. Er zijn geen excuses : als je tijden niet goed zijn, is dat alleen jouw verantwoordelijkheid. Dat is niet altijd gemakkelijk om mee om te gaan. Gelukkig word ik goed omringd en heb ik een vriend die me begrijpt. Hij is zelf lang topsporter geweest. We hebben jaren getraind met dezelfde coach. Sinds vorig jaar is hij door te veel blessureleed gestopt.”

Styling : Zoë Hordies

Stylingassistent : Valerie Koltsidas

Haar & make-up : Ad Van Mierlo voor Dior

Tekst Ellen De Wolf & Foto’s Filip Van Roe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content