Jennie Runk over haar leven als plus-size model

Het nieuwe gezicht van de H&M+ Beachwear collectie praat tegen BBC over haar leven als ‘ronder’ model.

Het Zweedse modelabel H&M kondigde eerder aan dat het plus-size model Jennie Runk het nieuwe ‘gezicht’ wordt van de H&M+ Beachwear collectie waarvan de maten gaan van 44 tot 54. De campagne lokte heel wat reacties uit en daarom praat Jennie nu tegen BBC over haar leven als ‘ronder model’ en legt ze uit waarom het onderscheid met standaardmaten wel degelijk nuttig én nodig is.

“Ik had nooit gedacht dat mijn foto’s voor H&M zoveel publiciteit zouden krijgen. Toen mijn Facebookpagina plots 2.000 nieuwe likes had op minder dan 24 uur, besloot ik van al die aandacht gebruik te maken om de wereld een tikkeltje aangenamer te maken door zelfzekerheid te promoten”, aldus Jennie.

Haar fans reageerden dan ook heel positief op de campagne en stelden dat ze dankzij haar voor het eerst in jaren de moed hadden gevonden om een bikini te passen. “Dit is wat ik wou bereiken, vrouwen tonen dat het oké is om zelfzeker te zijn, zelfs als je niet beantwoordt aan de populaire notie van ‘perfectie”, aldus Jennie.

Lichaam dat verandert

Jennie benadrukt verder ook dat het vooral voor tienermeisjes heel belangrijk is om op een gezonde manier te aanvaarden dat je lichaam verandert. “Ons uiterlijk verandert, maar we voelen de druk om er exact hetzelfde uit te blijven zien, wat uiteindelijk een onmogelijk doel is.”

Jennie was tijdens haar jeugd allesbehalve de populaire meid op school en had dan ook nooit gedacht dat ze een carrière als model zou opbouwen. “Toen ik ‘ontdekt’ werd, kreeg ik de optie om gewicht te verliezen en te streven voor het behoud van dat maatje, of om enkele kilo’s bij te komen en te werken als plus-size model. Ik wist dat mijn lichaam niet gemaakt was voor een maatje 34, dus koos ik voor plus”, getuigt ze.

Plus staat niet gelijk aan dik
Ze is blij dat ze die weg is ingeslagen, maar ergert zich wel aan het feit dat voor veel mensen plus-size nog altijd wordt gezien als vet en dus lelijk. “Dat is ronduit absurd, aangezien veel modellen die gezien worden als ‘plus-size’ eigenlijk perfect in lijn zijn met het nationale gemiddelde (maatje 40-42)”, zegt Jennie.

“Het indelen van vrouwen in maten is enigszins stigmatiserend, maar ik zie er het nut wel van in. Bedrijven doen het uiteindelijk om hun klanten precies aan te bieden wat ze zoeken. Zo is het veel gemakkelijker voor mensen van alle maten en vormen om kledij te vinden die past bij hun lichaam en stijl. Het enige minpunt is de negatieve connotatie die aan het woord plus-size hangt. Dat zou moeten veranderen, maar dat is allesbehalve een evidentie.”

Ze voegt er ten slotte nog aan toe dat ook graatmagere modellen de nodige kritiek moeten slikken: “Volle vrouwen worden vet of papperig genoemd, maar magere modellen zijn dan weer uitgemergeld of net een vissengraat. Het is totaal overbodig om bepaalde lichaamstypes de hemel in te prijzen, terwijl je andere de grond in boort. We moeten stoppen met onze absurde haat voor lichamen met andere maten. Niemand wordt er beter van en het is meer dan afgezaagd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content