Ruth Goossens

‘Hoewel elk jaar exact even lang duurt, hebben we toch het gevoel dat de seconden steeds sneller wegtikken’

Ruth Goossens Hoofdredactrice van Knack Weekend

Hoofdredactrice Ruth Goossens wenst de Knack Weekend lezers alle goeds voor het komende jaar, maar vooral een beetje meer rust, concentratie en tijd.

Voor het nieuwe jaar wens ik al onze lezers het allerbeste, maar ik wens ze vooral een beetje extra tijd, bij voorkeur offline. “2017 is zo geweldig snel voorbijgevlogen”, ik heb het de afgelopen dagen veel mensen horen zeggen. Hoewel elk jaar exact even lang duurt, hebben we toch met z’n allen het gevoel dat de seconden steeds sneller wegtikken. Hoe komt dat toch?

Volgens wetenschappers heeft het met ouderdom te maken. Ze hebben er zelfs een term voor bedacht: de gewenningshypothese. Voor een klein kind is alles nieuw, elk moment en elke ervaring slorpt aandacht op, waardoor de tijd trager lijkt te gaan. Met het ouder worden slaan onze hersenen steeds minder unieke gebeurtenissen op, omdat we naarmate de jaren verstrijken steeds minder nieuwe dingen meemaken.

Hoewel elk jaar exact even lang duurt, hebben we toch met z’n allen het gevoel dat de seconden steeds sneller wegtikken.

Maar veel meer dan onze leeftijd is het ons multimediagebruik dat onze levens in een stroomversnelling brengt. We staren zo’n tien uur per dag naar beeldschermen. Van die tien uur spenderen we bijna een vijfde aan sociale media. Op een doorsneedag versturen en ontvangen we 110 berichtjes, checken we 34 keer onze smartphone (jongeren zelfs 100 keer), surfen we vijf keer naar Facebook, besteden we minimaal een halfuur aan het liken van posts en het chatten met vrienden. Voor elk uur dat we met iemand bellen, besteden we vijf uur aan surfen op het internet, aan het checken van mails of aan WhatsApp of andere sociale netwerken.

Een kwartiertje, veel langer kunnen we ons niet meer concentreren op één en dezelfde taak. We worden voortdurend afgeleid door collega’s, e-mails of onze telefoon. Ook online werken we zelden in zorgvuldig afgebakende tijdsblokken. We hoppen van de ene activiteit naar de andere, waardoor we letterlijk en figuurlijk een hoop tijd kwijtspelen.

Die constante stroom aan informatie en onze verwoede pogingen om onze tijd en aandacht over steeds meer uiteenlopende zaken te spreiden, eisen hun tol: we hebben het steeds moeilijker om ons te concentreren. Je hebt het ongetwijfeld zelf al meegemaakt: je onderbreekt je werkzaamheden om snel een binnenkomend berichtje te lezen, en na afloop weet je niet meer waar je precies was gebleven. Of je loopt naar een andere kamer in je huis, maar als je er dan bent, weet je niet meer wat je er precies kwam doen.

Aangezien niemand gelooft dat we de technologische klok kunnen terugdraaien, zullen we moeten leren de technologie op een andere manier te gebruiken. Anders dreigen we er met zijn allen neurotisch van te worden.

Onze hersenen, die sowieso al de neiging hebben af te dwalen, worden door het voortdurende gezoem van allerhande elektronica en de stroom aan allerlei geluidjes van berichten en e-mails chronisch overprikkeld en overvraagd. Aangezien niemand gelooft dat we de technologische klok kunnen terugdraaien, zullen we moeten leren de technologie op een andere manier te gebruiken. Anders dreigen we er met zijn allen neurotisch van te worden.

Het is niet toevallig dat mindfulness en yoga dezer dagen zoveel succes kennen. Het zijn beproefde technieken om je aandacht en je geest beter onder controle te krijgen. Trendwatcher Herman Konings voorspelt dat we dit jaar ook in ons beroepsleven meer belang zullen gaan hechten aan focus en concentratie. In Amerika bestaan er al bedrijfjes die cave days aanbieden. Tijdens zulke dagen werk je een etmaal lang onder toezicht en zonder afleiding aan een welbepaalde taak.

Welke trends het nieuwe jaar nog meer in petto heeft, ontdek je in ons trenddossier. We vroegen Belgische en internationale specialisten wat we dit jaar zoal mogen verwachten. Of het ook werkelijkheid wordt, lees je vervolgens elke week in Knack, Weekend en Focus. Veel leesplezier in 2018!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content