Hoe je in slaap kan vallen door wakker te blijven

04/08/15 om 13:39 - Bijgewerkt om 13:43

Als je vannacht weer eens in bed ligt te woelen omdat je niet kan slapen, moet je maar eens proberen niét in slaap te vallen. Want dat zou slaap net bevorderen.

Hoe je in slaap kan vallen door wakker te blijven

© iStock

Een studie toonde in 2003 al aan dat insomniapatiënten die zichzelf dwongen om wakker te blijven, net wél in slaap vielen. Richard Wiseman, psycholoog aan de universiteit van Hertfortshire, legt nu in een filmpje van net geen minuut lang uit hoe dat juist zat.

Proberen niet te proberen

De universiteit verzamelde 34 mensen met een geschiedenis van slapeloosheid en splitste hen op in twee groepen. De eerste groep kreeg het commando te slapen - of dat op z'n minst te proberen zoals ze dat elke nacht doen -, de tweede groep werd verzocht in bed te gaan liggen, maar wel zo lang mogelijk wakker te blijven. Ze moesten hun ogen open houden, maar mochten niet opstaan en geen televisie of computer gebruiken.

Wat bleek na 14 dagen? De slaappatiënten die probeerden niet te proberen, vielen vlugger in slaap dan de groep die vasthield aan hun vertrouwde gewoontes. Blijkbaar is er niets zo vermoeiend als jezelf dwingen wakker te blijven.

(EK via nymag)

Lees meer over:

Onze partners