Hobbykok 2009

Voor de tiende keer koos Weekend Knack een ‘Hobbykok van het Jaar’.

Voor de tiende keer koos Weekend Knack een ‘Hobbykok van het Jaar’. Het thema ‘Eigentijds koken’ inspireerde de tien finalisten tot hoogstandjes. De ontlading na de finale was dan ook groot: gebalde vuisten bij de winnaar en gejuich bij zijn aanhang.

‘Eigentijds koken’: zo luidde de opdracht voor de deelnemers aan de tiende wedstrijd ‘Hobbykok van het jaar’. Geen product maar een stijl stond centraal. De jury ging op zoek naar lichte bereidingen met zuivere smaken en frisse toetsen. En het oog wou ook wat. Op basis van de honderden recepten die hobbykoks instuurden, selecteerde de jury tien finalisten. Zij kwamen op zes december, samen met een keukenassistent, naar de lekkerbekkenbeurs Kokerello in Flanders Expo in Gent. Daar wedijverden ze voor publiek en camera’s voor de gegeerde titel.

De tien duo’s werden in twee groepen verdeeld zodat de jury in de voormiddag de eerste groep rustig kon evalueren en na een korte pauze de tweede. De deelnemers kregen 75 minuten tijd om hun gerecht te presenteren, dat door de jury beoordeeld werd op uitzicht, smaak, originaliteit en invulling van het thema. Voor de bediening konden zij rekenen op de professionele ondersteuning van leerlingen van Hotelschool Ter Duinen. Leerkracht Luc Verstraeten leidde de wedstrijd technisch in goede banen. Carine Vandeplas, coördinatrice van de Weekend Knack Kookclub, presenteerde zoals steeds voortreffelijk en liet de hobbykoks hun creaties aan de jury voorstellen. Deze bestond uit Bruno Couwenberg, Hobbykok 2008, Sabine Lamiroy van Weekend Knack, Raf Sonneville, directeur Hotelschool Ter Duinen, en Pieter van Doveren en Willem Asaert, culinaire journalisten van Weekend Knack.

Eigentijds koken
De kandidaten kozen inderdaad voor lichtverteerbare bereidingen waar weinig saus of vinaigrette aan te pas kwam. Om bepaalde componenten structuur te geven werd veelvuldig agaragar en gelatine gebruikt. Hoofdingrediënten werden weinig gemanipuleerd zodat de meeste bereidingen een hoge herkenbaarheid hadden. Nieuwe technieken zorgden voor zuivere smaken, aangename texturen en sterke staaltjes van visuele expressie. Jean-Pierre De Paepe uit Olmen viel net buiten de drie hoofdprijzen. Zijn bereiding van gelakte paling met krokante zwezerik, gelei van pompelmoes, zalf van erwten en wortel-kokostaartje met oranjebloesem zou nochtans in veel restaurant niet misstaan. De fijne en technisch sterke bereiding was exemplarisch voor het hoge niveau van de kandidaten die van de tiende wedstrijd een sterke editie maakte. Winnaar werd uiteindelijk Olivier Deschieter, die in een deze spannende finale geassisteerd werd door vriendin Astrid Thiry-Van Vaeck.

Net zoals de winnaar van vorig jaar koos Olivier Deschieter voor een trio gerechtjes, dit keer met artisjok als centraal ingrediënt. Zijn Artishow omvatte een espuma van elegant smakende foie gras van eend geserveerd op een artisjoblad van Camus de Bretagne. Drie blokjes foie gras gegarneerd met respectievelijk in stikstof gekoelde framboos, koffie en artisjokmousse omkaderden het fijne hapje. Omstandiger was de kort en perfect gegaarde Noorse kreeft met dezelfde artisjokmousse en een pittige vichyssoise van aardpeer. IJspraline van artisjok met sinaasappelchocolade rondde het trio af.
De 33-jarige verkoper vond voor zijn winnend gerecht vooral inspiratie in restaurant L’Air du Temps van Sang-Hoon Degeimbre en El Celler de Can Roca van de gebroeders Roca in Girona. “Het basisidee stond vrij snel op papier”, vertelt Olivier, duidelijk onder de indruk van het resultaat. “Artisjok is een edel, smaakvol product dat veel toepassingen mogelijk maakt en relatief weinig aan bod komt in onze restaurants. Ik heb eerlijk gezegd ook gekeken naar de winnende recepten van vorig jaar om daaruit de nodige lessen te trekken. Alle onderdelen heb ik zes tot zeven keer geoefend. Maar ik schoot pas echt in gang nadat ik in Weekend Knack het relaas van Bruno Couwenberg las over zijn drie stagedagen bij de driesterrenchefs. Dat was voor mij de ultieme motivatie om de wedstrijd te winnen.” Olivier vroeg zijn werkgever om de eerste week van december thuis voluit te kunnen oefenen. “Sommige onderdelen heb ik voortdurend verfijnd, tot op één gram na. Ik wou absoluut winnen en lag er soms wakker van. De stress tijdens de finale was groot maar ik ben overeind gebleven. Nadien was het puur genieten.”

Onze winnaar mag de titel Hobbykok van het jaar dragen en kreeg uit handen van Maurice Demeyere van de gelijknamige firma, die ook het keukenmateriaal ter beschikking stelde, een aankoopcheque ter waarde van 1000 euro. Olivier mocht ook een Primea Cappuccino Touch Plus toestel van Saeco ontvangen en kreeg net als de andere finalisten het kookboek De passie van vijf hobbykoks en een gastronomisch etentje in restaurant De Lijsterbes in Berlare cadeau. Ten slotte kon Lieve De Nolf-Claeys van Roularta de winnaar meedelen dat Weekend Knack, zoals vorig jaar, voor een exclusieve culinaire droomprijs gezorgd heeft: dagstages bij drie buitengewone tweesterrenchefs: Bart De Pooter (Pastorale, Reet), Stéphane Buyens (Le Fox, De Panne) en Viki Geunes (’t Zilte, Mol).

Laureaten
Eervol tweede werd de 36-jarige leerkracht wetenschappen Bjorn Dillen, geassisteerd door vader Willy, met ‘In panko gepaneerde langoustines, cannelloni van granny smithappel en schuim van Parmezaanse kaas’. Het gerecht bekoorde de jury unaniem door zijn zuivere smaken en de fraai uitgewerkte compositie. Bjorn oefende de onderdelen van het gerecht een tiental keren in en besteedde extra aandacht aan het curry-ijs waarvoor hij vijf diverse mengelingen vergeleek. “Uiteindelijk heb ik het gehele gerecht gerepeteerd, vooral met het oog op de tijd die we ter beschikking kregen. Een goede raad voor kandidaat-deelnemers: maak het niet te complex!”

Met een eigentijdse interpretatie van een klassiek gerecht werd Serafien D’Hondt derde. De 32-jarige ingenieur koos voor sappig melkvarken waarbij ze een espuma van kervel en spruitjes serveerde, krokantje van bataat en fijne appelmoes in een driehoek van veenbessengelei. De jury loofde de scherpe bordpresentatie en de manier waarop ze traditionele smaakcombinaties een eigentijdse signatuur gaf.

Ook deze laureaten kregen een Primea Cappuccino Touch Plus toestel van Saeco, het kookboek De passie van vijf hobbykoks en een gastronomisch etentje in restaurant De Lijsterbes in Berlare cadeau.

Willem Asaert/Foto’s Wouter Van Vaerenbergh

KLIK HIER VOOR DE RECEPTEN VAN DE TIEN FINALISTEN.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content