Het uurwerk van Neil Armstrong

Omega heeft zijn “Speedmaster” opnieuw uitgegeven. Dat horloge reisde veertig jaar geleden mee naar de maan.

In mei 1961 verdedigde toenmalig Amerikaans president John F. Kennedy voor het eerst het idee om een man op de maan te zetten. Kort daarna gingen NASA-onderzoekers op zoek naar het uurwerk dat daarbij gebruikt zou worden.

Slechts drie mechanische chronografen doorstonden de aanvankelijke nauwkeurigheidstesten. Bijkomende proeven waren echter noodzakelijk met het oog op gebruik in de ruimte. Polshorloges die daar, bijvoorbeeld door een armbeweging, de plotse overgang van schaduw naar zonlicht maken, worden immers blootgesteld aan temperatuursverschillen van ruim honderd graden, terwijl de temperaturen op het maanoppervlak variƃ”ren tussen min 160 en plus 120 graden Celsius. Bovendien moest het gezochte uurwerk ook weerstaan aan grote humiditeit, bestand zijn tegen extreme schokken, versnellingen en trillingen, en ongevoelig zijn voor grote drukverschillen.

Vooral de hittebestendigheid bleek een probleem te vormen. In ƃĀ©ĆƒĀ©n geval eindigde een horloge met een vervormde secondewijzer, in een ander geval kwam het horlogeglas los van de horlogekast. Slechts ƃĀ©ĆƒĀ©n uurwerk doorstond alle beproevingen, die tot op heden bekend staan als de zwaarste testen in de geschiedenis van de horlogerie: de Speedmaster-chronograaf van Omega.

Voor de laatste missie van het Mercury-programma op 15 mei 1963 vertrok, werd dit uurwerk aangeduid als het officiƃ”le horloge van alle bemande NASA-vluchten in de toekomst. Het vergezelde Neil Armstrong toen die op 21 juli ’69 zijn eerste stappen op de maan zette, en zou ook de volgende vijf maanlandingen begeleiden. Voor alle duidelijkheid: het elektronische tijdregistratiesysteem op de maanmodule functioneerde niet correct, zodat Armstrong zijn horloge aan boord bij Buzz Aldrin liet als betrouwbare back-up.

Jubileumuitgave
De Zwitserse horlogemaker ontdekte zijn aanwezigheid in de ruimte pas na enkele jaren, na het bestuderen van een foto van astronaut Ed White tijdens zijn ruimtewandeling in juni ’65. De veertigste verjaardag van de eerste maanlanding wordt echter uitgebreid gevierd met een aparte jubileumuitgave: de Omega Speedmaster Professional Moonwatch Apollo 11, waarvan slechts 69 modellen gemaakt worden.

Zowel het 1861-kaliber als het Hesalite-horlogeglas in onbreekbaar acrylkristal zijn identiek aan de uitrusting van de oorspronkelijke “moonwatch”. Aparte details voor de jubileumuitgave omvatten onder meer een interpretatie van het Apollo 11-isigne, de vermelding van het tijdstip van de landing op de wijzerplaat en gravures op de kastbodem. Het meegeleverde zwarte presentatiekoffertje bevat tevens een zilveren, gegraveerde medaille, met onder meer het opschrift “The Eagle has landed.”

Het unieke uurwerk – kostprijs 68.700 euro – kan tot 7 september bewonderd worden bij Huis Vanhoutteghem (Dampoortstraat 1-3) in Gent. Van 2 tot 20 oktober kunt u terecht bij Huis Slaets (De Keyserlei 46-48) in Antwerpen.

Wim Denolf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content