Grootste eierproducent in Amerika stopt met vermalen van kuikens

© Getty Images/iStockphoto

Amerikaanse dierenrechtenactivisten hebben een belangrijke slag thuis gehaald: United Egg Producers, een landbouwcoöperatieve die goed is voor maar liefst 95 % van de eierproductie in de Verenigde Staten, zal stoppen met het vermalen van mannelijke kuikens. Dat zegt The Human League nu in een blogpost.

Kippen in de eierindustrie zijn speciaal gekweekt op hun capaciteiten om veel eieren te leggen, niet omdat ze veel vlees op hun botten krijgen. Wanneer er dus een mannelijk kuiken uit een ei blijkt te komen, wordt dat voor de industrie als nutteloos bijproduct bestempeld. De mannetjes kunnen niet naar de vleesindustrie en ze laten leven en verzorgen terwijl ze niets opbrengen, is vanuit economisch standpunt niet gunstig. De voor de industrie logische oplossing? De mannetjes, nog op de dag dat ze geboren zijn, vernietigen. Soms met gas, soms met een verhakselaar.

Dierenrechtenactivisten pleitten eerder al voor de ontwikkeling van een soort kip met “dubbel doel”: een soort die veel eieren legt én geschikt is voor consumptie. Toen bleef de industrie doof voor die ideeën, maar vandaag biedt de technologie een andere oplossing. Nu kan het geslacht van een kuiken namelijk al ontdekt worden terwijl het nog aan het ontwikkelen is in het ei, waardoor het doden van een kuiken vervangen kan worden door iets dat je kan vergelijken met abortus. De mannelijke eieren worden in dat systeem overigens niet verspild, maar verwerkt worden in bijvoorbeeld dierenvoer.

Niet de eerste, wel de grootste

Duitsland, waar veel onderzoek over de zogenaamde “in ovo”-geslachtsbepaling plaatsvond, kondigde eerder al aan in 2017 een verbod op het doden van eendagskuikens te introduceren en ook Unilever sprak al in 2014 haar wens uit het vernietigen van kuikens te vervangen door in ovo-selectie.

De beslissing van United Egg Producers, dat goed is voor 95 % van de geproduceerde eieren in de VS, wordt op gejuich onthaald bij dierenrechtenactivisten wereldwijd. Al is het nog even wachten op de daadwerkelijke uitvoering, want de coöperatieve geeft zichzelf de tijd tot 2020. (EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content