Expo: Gent als verrassende pianostad

© .

Gent was ooit het kloppende hart van de katoenindustrie, dat hebben we allemaal op school geleerd. Maar in Gent werd ooit ook heel veel luxegoederen geproduceerd zoals fijne behangselpapieren, kostbare meubels en piano’s.

“Inderdaad Gent was ook een pianostad,” legt Hilde Langeraert uit, die voor het MIAT een schitterende tentoonstelling bouwde over de Gentse pianobouwers. “In de negentiende eeuw was Gent na Brussel dé pianostad en er waren tientallen bouwers actief,” weet ze. Hoe komt dat? Gent was toen natuurlijk een rijke stad.

Geen enkele stad in ons land telt zoveel landhuizen en herenhuizen uit de 18de en 19de eeuw. En je kunt er van op aan, aldus Hilde Langeraert, dat er in elk van die panden wel een piano stond. Gent is nu niet bekend, voor die periode dan, als dé muziekstad waar beroemde muzikanten optraden.

Oudste Belgische piano

Hoewel dit hoofdstuk misschien nog onvoldoende werd uitgespit, want we weten dat Mozart er ooit concerteerde en misschien ook Liszt. Het muzikale leven was vermoedelijk nog veel rijker. Het is alvast een feit dat de oudste Belgische piano, gebouwd in 1776, uit Gent komt.

Dit unieke instrument is op de expo te zien, net als een bijzondere vleugel die in 1816 werd gebouwd voor Koning Willem I, maar die hij in 1830 vergat mee te nemen naar de Den Haag. Deze vleugel bleef op een zolder van het paleis staan, werd herontdekt, gerestaureerd en is ook nu op de expo te zien. Dit zijn natuurlijk unica van internationaal formaat die de expo op zich al heel interessant maken.

Praktisch

De expo over 250 jaar pianobouwen in Gent, loopt in het MIAT, Minnemeers 10 te Gent, tot 25 oktober, www.miat.gent.be. Er worden ook een hele reeks concerten georganiseerd, onder meer op 5.6, 4.10 en 25.10. Alle info vind je op de site.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content