Expo: 50 jaar mode op de Antwerpse Academie

De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen mag dit jaar 350 kaarsjes uitblazen. Maar ook hun modeafdeling viert een belangrijke verjaardag. De afdeling, die in 1963 werd opgericht door Mary Prijot, bestaat 50 jaar en dat moet gevierd worden. Het MoMu staat vanaf 8 september tot 16 februari helemaal in het teken van de modeopleiding. Wij mochten al een blik werpen op de tentoonstelling en raden in volle bewondering aan om vooral zelf eens te gaan kijken naar de prachtige expo.

De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen mag dit jaar 350 kaarsjes uitblazen. Maar ook hun modeafdeling viert een belangrijke verjaardag. De afdeling, die in 1963 werd opgericht door Mary Prijot, bestaat 50 jaar en dat moet gevierd worden. Het MoMu staat daarom van 8 september tot 16 februari helemaal in het teken van de modeopleiding. Wij mochten al een blik werpen op de tentoonstelling en raden in volle bewondering aan om vooral zelf eens te gaan kijken naar de prachtige expo.

In het MoMu kan u vanaf 8 september ondergedompeld worden in de geschiedenis van de modeafdeling van de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Er worden heel wat verschillende aspecten van de opleiding belicht aan de hand van tekst, maar vooral heel veel beeld. De curators van de expo zijn Walter Van Beirendonck, Kaat Debo, Karen Van Godtsenhoven en Geert Bruloot. Van Beirendonck is zelf een van de bekende alumni van de school en kon dus uit zijn eigen ervaringen putten om de expo vorm te geven.

Van het prille begin tot het heden

De tentoonstelling begint in de inkomhal waar de bezoeker op chronologische volgorde leert over de geschiedenis van de modeafdeling via foto en video. Het is meteen ook een leuk overzicht van de mode door de decennia heen. In de jaren zestig was het nog enkel Parijs dat de klok sloeg – Prijot was een grote fan van de Franse elegantie – maar daar kwam gedurende de jaren verandering in. We zien hoe de school sterk internationaliseerde en groeide op professioneel vlak. De tijdslijn informeert ons over de afdelingshoofden, docenten en afgestudeerden. Heel wat studenten hebben hun eigen label of modehuis opgericht, maar er zijn er ook die achter de schermen terecht zijn gekomen. Deze diversiteit en de evolutie van de school worden ook weergegeven in de trappenhal.

Excentrieke afstudeerprojecten

Kaat Debo, de directeur van het Modemuseum, vertelt dat ze het belangrijk vonden om afstudeerprojecten van studenten te incorporeren in de tentoonstelling. Dit was echter geen gemakkelijke klus. De oud-studenten waren soms moeilijk op te sporen aangezien ze zijn uitgewaaierd over de hele aardbol. Het team is er uiteindelijk in geslaagd om een 60-tal volledige looks van afstudeerprojecten te verzamelen en tentoon te stellen. De curatoren ontdekten dat er doorheen de afstudeerprojecten terugkerende thema’s als rode draad lopen. De vier thema’s kregen de namen Arcadia, Nirvana, Desire en Harmony/Protest mee. Het is opvallend dat de creaties heel zelden met een commercieel oog zijn ontworpen. De modeopleiding wil de creativiteit van hun studenten dan ook zo min mogelijk beknotten en hun vooral hun eigen signatuur laten ontdekken.

Modegrafiek Ook leuk om als buitenstaander te ontdekken zijn de modetekeningen van de studenten door de jaren heen. Je krijgt als het ware een inzicht in het creatieve denkproces dat vooraf is gegaan aan de uiteindelijke collecties van de studenten. Het grafische aspect was heel belangrijk voor de oprichtster Mary Prijot en bleef ook daarna een belangrijk onderdeel van de opleiding. Blijf zeker eens staan voor deze tekeningen en laat u verrassen door de creativiteit en het tekentalent van de oud-studenten.

De ‘Zes van Antwerpen’

‘The Antwerp Six’ kregen extra aandacht in de expo omdat ze een keerpunt waren in de geschiedenis van de opleiding. Deze vriendenclub studeerde af begin jaren tachtig en heeft de professionalisering en internationalisering van de school op gang gebracht. ‘Het ontstaan van onze vriendengroep was een soort magisch treffen. Dat was niet meteen vanaf de eerste dag het geval, maar het klikte, zoals bij iemand op wie je verliefd bent’, aldus Marina Yee over de ‘Zes van Antwerpen’. Ann Demeulemeester, Dirk Bikkembergs, Dirk Van Saene, Dries Van Noten, Walter Van Beirendonck en Marina Yee hebben ervoor gezorgd dat de Antwerpse modeopleiding internationaal op de kaart werd gezet en zijn dus mede verantwoordelijk voor de diverse nationaliteiten die tegenwoordig studeren aan de afdeling.

Bladeren in de luisterrijke geschiedenis En wie na de expo nog geen genoeg heeft gekregen van de geschiedenis van de opleiding en de prachtige creaties van haar oud-studenten, kan het boek ‘MODE Antwerpen Academie 50′ aanschaffen. Het boek, dat werd uitgebracht bij Lannoo, telt 280 pagina’s en is prachtig uitgegeven met goud op snee. Een echt collector’s item zowel omwille van de interessante inhoud als de technisch hoogstaande uitgave dus.

Voor de feestelijke aangelegenheid van haar 50-jarige bestaan heeft de modeafdeling van de Academie echt haar best gedaan om ook buitenstaanders te laten meegenieten en -vieren. Allen daarheen dus, en Happy Birthday Dear Academie! (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content