Eet gezond, maar met mate

© iStock

Staat gezond eten op uw lijstje met goede voornemens voor het nieuwe jaar? Let er dan wel op dat je gezonde gewoonte je niet net meer doet eten, waarschuwen voedingsexperts.

Onderzoekers ontdekten dat wie zich voorneemt om gezonder te eten, als reactie vaak meer gaat eten. Jacob Suher en zijn collega’s van de universiteit van Texas-Austin noemen het de “gezond is gelijk aan minder vullend-theorie”: het idee dat we gezonde voeding in grotere hoeveelheden moeten consumeren omdat het ons minder snel een voldaan gevoel geeft dan ongezond eten.

Gezonde voeding doet overeten

De onderzoekers deden verschillende tests met consumentengroepen. In een van die tests moesten 40 studenten koekjes eten: sommigen kregen koekjes die er mede door de verpakking gezond uitzagen, anderen kregen koekjes die er ronduit ongezond uitzagen.

De studenten die de “gezonde” koekjes aten, verklaarden nadien veel vaker dat ze nog honger hadden dan de studenten die het ongezonde koekje aten.

In een ander experiment moesten 72 proefpersonen eten bestellen om te consumeren tijdens een filmavond. Zij die konden bestellen uit een menukaart met gezonde voeding, bestelden opvallend meer eten dan zij die konden kiezen uit eten dat eerder als ongezond wordt gezien.

Volgens het onderzoeksteam schuilt er dus een gevaar van overeten in het nuttigen van gezonde maaltijden. Ze stellen zelfs dat de gezonde voedingsindustrie op die manier bijdraagt tot de obesitasepidemie, in plaats van er aan te verhelpen. (IPS/AB)

De allesoverheersende angstcultuur kreeg in 2015 ook de gezondheidssector langzaam in haar greep. Met elke nieuwe week leek er wel een nieuwe dieetregel te zijn geboren. De conclusie van redactrice Trui Engels is daarom: leef ‘ongezond’ in 2016, maar met mate!

Lees hier het volledige artikel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content