Eerlijke bloemen

Bloemisten willen graag ruikers verkopen die in goede omstandigheden zijn gekweekt.

Weinig mensen weten dat veel van onze snijbloemen eigenlijk uit het zuiden komen, en al helemaal niet in welke omstandigheden ze gekweekt worden. Ook voor bloemisten is dat niet altijd duidelijk. Toch zou de helft van hen fair trade boeketten willen verkopen. Dat blijkt uit een rondvraag van de Blije Bloemencampagne bij Antwerpse bloemenverkopers.

Veel snijbloemen worden geïmporteerd uit zuidelijke landen, voornamelijk uit Afrika en Latijns-Amerika. Maar de situatie van de arbeiders op de kwekerijen is vaak niet rooskleurig. Zo worden de minimumlonen of veiligheidsvoorschriften bij het gebruik van pesticiden niet altijd gerespecteerd of ondervindt het milieu negatieve gevolgen.

Ngo’s en vakbonden proberen de situatie van de arbeiders te verbeteren, en in hun kielzog zijn er een aantal labels op de markt gekomen, met groeiend succes. In BelgiÔis de verkoop van fair traderozen uit Kenia in twee jaar tijd verdubbeld.

Tot nu toe zijn de eerlijke ruikers alleen nog maar te koop in de supermarkten. Bij bloemisten blijft het aanbod beperkt. “Bloemschikken is een ambacht”, zegt Jan Bastiaens van de Blije Bloemencampagne. “Daarom werken bloemisten liever met individuele bloemen. Maar de kostprijs van een fair tradelabel per stengel is voorlopig te duur. Daar hopen wij snel iets aan te kunnen doen”.

De Blije Bloemencampagne, waarin ngo’s als Max Havelaar vertegenwoordigd zijn, krijgt de steun van de Vlaamse overheid.

Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content