Een nieuwe lente met fris beloftevol beeldend talent

Tijd voor nieuwe bloesems, plantjes, scheuten en… jong beeldend talent.

De lente is weer in het land. Tijd voor nieuwe bloesems, plantjes, scheuten en… jong afgestudeerd beeldend talent.

Voor Spring ’08 selecteerde de provincie Antwerpen 25 jonge beloftevolle beeldende kunstenaars van ‘eigen bodem’. Die ‘eigen bodem’ mag ruim geïnterpreteerd worden, want iedereen die geboren is in de provincie, er woont of er zijn opleiding heeft gekregen komt in aanmerking. Voor het eerst komt ook werk van (ex-) studenten uit het avondonderwijs aan bod.

De tentoonstelling vindt om de twee jaar plaats en focust beurtelings op de vrije en de toegepaste kunsten. Op deze editie staan glaskunst, keramiek, edelsmeedkunst en juweelontwerp in de kijker. In die laatste categorie is onder andere werk te zien van Jorge Manilla Navarrete, die inspiratie haalt uit de Mexicaanse religieuze beleving en de versmelting van het katholicisme en de oude Indiaanse cultuur.

Overdreven bloederig

“Dat syncretisme uit zich bijvoorbeeld in de Mexicaanse, overdreven bloederige voorstelling van Christus. Door de komst van de Spanjaarden naar Mexico en de uitmoording van de Indianen, identificeerden die laatsten zich met de lijdende Christus. Die vereenzelviging zet de erg gelovige Mexicanen er nu nog toe aan om zich te laten tatoeÔren of deels te verbranden, zodat ze letterlijk een soort amulet op hun lichaam dragen. In mijn juwelen vertaal ik dat bijvoorbeeld in een ketting uit afgebrand leer”, vertelt Jorge Manilla.

Ook de ketting op de foto verwijst naar het lijden van Christus. “Daarnaast zit de idee van een ex voto in de ketting: als de aan de goden gevraagde gunst uit kwam, bedankten de mensen de goden door een handje of voetje aan te bieden in hout of zilver. Daardoor verbeeld ik met mijn ketting dus zowel het lijden van Christus als dat van iedereen”, verklaart de ontwerper.

Meer werk van de Mexicaan is begin mei te zien op de TriÔnnale voor juwelen in Bergen en begin juni op de expositie ‘De Nieuwe Oogst’ in de galerie van Design Vlaanderen. Ook ander jong Antwerps talent heeft het inmiddels tot in die galerie geschopt. Momenteel is er een set van drie vazen van Ann Van Hoey te zien op de tentoonstelling ‘Flowerpower’ en ook voor ‘De Nieuwe Oogst’ is de keramiste geselecteerd.

Nieuwe vorm geboren

Bovendien is ze met haar ‘Etude Géométrique’ zowel geselecteerd voor Spring ’08 als voor de belangrijke Biennale Internationale de Céramique Comtemporaine in het Franse Vallauris. In dat werk onderzoekt Ann Van Hoey door gebruik van de derde dimensie de grenzen van het samengaan van de cirkel met andere vlakke meetkundige figuren als het vierkant, de driehoek, de rechte en het punt.

“De kennismaking met origami in Japan inspireerde me om mijn werkwijze toe te passen op dunne porseleinen platen. Zo wordt een nieuwe vorm geboren, maar blijft het uitgangspunt, de cirkel, tegelijk bewaard door de zuiverheid van de vorm en de bewust minimalistische afwerking”, besluit de keramiste.

Praktisch:

Spring ’08, Koningin Fabiolazaal, Jezusstraat 28, 2000 Antwerpen.
Van zaterdag 5 april t/m zondag 11 mei, dinsdag t/m zondag, van 10 tot 17 uur, gratis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content