De minst hygiënische plekken van uw sportclub

© thinkstock

Wie zich nog steeds flink aan zijn of haar goede voornemens houdt hangt wellicht iedere week in de sportclub. Bravo! Let echter op voor de vele bacteriën en ziektekiemen die er rondzweven, aldus Huffington Post.

Sporttas Je sleurt je tas mee vanuit de kofferbak van je auto tot op de grond van de kleedkamer en wieweet zelfs even op de stoep voor je huis waardoor bacteriën heelveel haltes hebben om op te stappen. Bescherm je gymtas dus met een desinfecterende spray die je op je tas spuit voor je hem weer mee naar binnen neemt.

Waterflesje Handig, zo’n sportdop, maar elke keer wanneer je hem openklikt breng je bacteriën over van je handen naar het flesje, en dus ook naar je mond. Alle machines die je aanraakt in het fitnesscentrum zijn een broeihaard van bacteriën. Kies best voor een drinkfles met een afsluitbare dop die je met je mond kan openen.

Het aerobicslokaal Grote openbare ruimtes zijn een festival van ziektekiemen, dus ook het lokaal waar je iedere week met twintig andere vrouwen staat te steppen. Blijf uit de buurt van iedereen die hoest, snuift of niest en neem extra vitamines om je immuunsysteem te versterken.

FitnessaccessoiresDe fitnessbal, de handgewichten, de rekkers, de yogamatjes: wanneer je spullen deelt met anderen deel je ook hun ziektekiemen. Gebruik steeds een handdoek op de fitnessballen en matjes en gooi die na je sportsessie meteen in de wasmand (gebruik hem niet om je gezicht droog af te deppen!) en draag een flesje antibacteriële gel mee.

Afstandsbediening

Televisiekijken op de step; een geniaal tijdverdrijf maar weet dat de ingebouwde afstandsbediening op uw fitnesstoestel een broeihaard van bacteriën is. Tientallen mensen per dag raken het aan en zelfs al is het verplicht je fitnesstoestel na iedere sportbeurt te ontsmetten slaan veel mensen het toetsenbordje over omdat het “elektronisch” is en ze denken dat het stuk zal gaan van de spray.

Raak je gezicht dus zeker niet aan voor je je handen hebt gewassen met een antibacteriële zeep.

Zeepverdeler Het is goed dat je regelmatig je handen wast, maar hou er rekening mee dat de zeepverdeler in je kleedruimte ook dagelijks door heel erg veel vuile handen wordt aangeraakt. Raak de zeepverdeler niet te veel aan -desnoods slechts met enkele vingers- en was je handen erna extra grondig.

Waterfontein Het lijkt een hygiënische en dorstlessende oplossing maar niet alle mensen zijn op dezelfde manier opgevoed. Sommigen zetten hun lippen zelfs aan de bron van het fonteintje en anderen spuwen er zelfs in. Veeg het tuitje altijd schoon met een papieren doekje en raak het in geen geval met je mond aan.

Wellness Vooral de vloer van de wellnessvoorziening is smerig. Schimmelinfecties, wratten en infecties tieren er welig dus draag steeds slippers om je voeten te beschermen. Ook opgelet met de bankjes in sauna en stoomkabine: zit altijd op een handdoek en gebruik die handdoek niet om je daarna droog te wrijven!

Spinning fiets Desinfecteer je fiets altijd voor je hem aanraakt, zelfs al heb je de persoon voor jou de fiets zien schoonmaken. Er is geen enkel toestel waar zo hard op gezweet wordt dat een tweede laag antibacterieel product geen kwaad kan. Besteed vooral aandacht aan het zadel en de handvaten; het zachte sponsachtige materiaal is een zalig zacht huisje voor allerlei bacteriën. Wie vaak gaat spinnen kan ook overwegen om in een sportzaak verwisselbare fietshandvaten aan te schaffen. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content