‘De hipsters zijn uit’ en vier andere toekomstvisies

Elke Lahousse
Elke Lahousse Journalist voor Knack Weekend

Op 3 december verzamelt de modewereld in Antwerpen, voor een dag vol ‘Fashion Talks’. Tom Savigar van The Future Laboratory is er een van de sprekers. De Brit begeleidt internationale merken naar een betere toekomst en weet alles over de consument, shops en marketing van morgen.

Anders dan Milaan of Londen heeft Antwerpen geen modeweek. Belgische ontwerpers als Dries Van Noten en Haider Ackermann houden hun modeshows altijd in Parijs. Maar dat betekent niet dat de Scheldestad geen internationale reputatie heeft in de modewereld. Om die in de verf te zetten organiseert het Flanders Fashion Institute op 3 december zijn Fashion Talks . Modeprofessionals en trendwatchers uit België en daarbuiten zullen op en naast het podium de uitdagingen bekijken waar de modesector, en de creatieve industrie, de komende jaren voor staan.

Ook Tom Savigar komt spreken. De Brit is chief strategy officer bij The Future Laboratory, een consultancykantoor in Londen dat klanten als Google, Unilever en H&M helpt om de toekomst geïnspireerder tegemoet te gaan. Elk seizoen brengt The Future Laboratory de grote trends in kaart op vlak van marketing, consumptiegedrag en retail. De inzichten zijn gebaseerd op data, feiten en onderzoek.

“Ons team is 365 dagen per jaar bezig met marktonderzoek”, zegt Savigar. “We omringen ons met mensen die met vernieuwende dingen bezig zijn, we observeren en ondervragen. We reizen de wereld rond en kijken naar wat er in de zijsteegjes van een stad gebeurt, in plaats van op de drukke winkelstraten. Daarnaast doen we ook klassiek onderzoek, met interviews met marketeers en consumenten. Alle inzichten samen vormen een interessante barometer voor de markt van morgen.”

Als voorsmaakje op zijn lezing in Antwerpen vroegen we Tom Savigar naar vijf grote trends voor de toekomst. Dit is zijn shoppingweerbericht :

Afgelopen met hipstertaal

Tom Savigar : “Wanneer was de laatste keer dat je een artisanaal brood kocht ? Een innovatieve telefoon, of een authentieke stoel ? Al veel te lang gebruiken merken buzzwoorden als ‘artisanaal’, ‘vakmanschap’, ‘luxueus’ of ‘heritage’. Termen die vroeger een betekenis hadden, zijn vandaag uitgehold door overmatig gebruik. Het is de schuld van de hipster. Die wil huisgemaakte hamburgers en rondrijden op een fiets met een verhaal. Maar eenzijdig taalgebruik gaat vervelen en maakt een product net allesbehalve authentiek. Tijd dus om de hipsterwoorden te verbannen. Hetzelfde geldt voor nietszeggende hashtags als ‘happiness’ of ‘me time’.”

“In plaats daarvan moeten merken een nieuwe manier bedenken om met hun publiek te communiceren. Dat betekent niet dat ze nieuwe adjectieven moeten verzinnen. Zoek veeleer naar een toon die eerlijk, ongekunsteld en simpel is. Vertel de consument waar je voor staat, op een menselijke, leuke manier. Het Britse drankenmerk Ugly Drinks is hiervan een goed voorbeeld. Het is geen drankje dat je mooier en energieker belooft te maken. Het verkoopt zichzelf als lelijk water met een lekker fruitsmaakje, in een allesbehalve fancy verpakking.”

De bricolageconsument

“Vroeger was onze identiteit iets waarmee we geboren werden. Kenmerken als onze nationaliteit en leeftijd, ras en geslacht lagen duidelijk vast. Het bepaalde onze plaats in het wereld en ons shoppinggedrag. Voor bedrijven en merken was het bijgevolg gemakkelijk om een product te maken voor een specifieke doelgroep.”

“Vandaag is onze identiteit echter vooral iets wat we zelf bijeen sprokkelen, in elkaar steken en opbouwen, op basis van onze interesses en waarden. We blijven niet meer zitten in het hokje waarin we geboren worden. De klassieke grenzen tussen individuen vervagen en het heeft daardoor nog weinig zin om een product in de markt te zetten voor de blanke, hoogopgeleide vrouw van veertig jaar, of de gepensioneerde man.”

“Merken moeten hun consument leren kennen voorbij de traditionele demografische hokjes. Doe eens deze oefening : hoe genderneutraal, rasoverschrijdend en niet-leeftijdsgebonden is je product, je winkel, je huisstijl ? Het warenhuis Self-ridges in Londen heeft de boodschap al begrepen. Dit jaar opende het Agender, een genderneutrale concept store waar kledij, accessoires en beautyproducten niet voor hem of haar zijn, maar per kleur, stijl en pasvorm gepresenteerd worden.”

Verras!

“De digitale wereld beloofde onze horizon te verruimen. In realiteit presenteren de massamedia en zoekmachines ons echter allemaal dezelfde verhalen. Overal ter wereld lezen we hetzelfde nieuws en kopen we dezelfde producten. In een samenleving waarin het nog moeilijk is om te verdwalen en op ontdekkingsreis te gaan, moeten merken hun consument blijven verrassen.”

Ontwerpers moeten op lange termijn denken, het hele plaatje voor ogen houden, en de natuur niet zien als iets wat losstaat van de mensheid.

“Het outdoormerk Peak Performance bedacht daarom dit jaar een originele campagne. Overal ter wereld openden ze kleine pop-upshops op verrassende plekken met spectaculaire uitzichten, zoals in vuurtorens en op bergtoppen. De winkels waren alleen open gedurende één uur voor zonsopgang en zonsondergang, zodat bezoekers het bekende magic hour beleefden. Alle producten waren bovendien gratis. Shoppers moesten alleen op de website van het merk eerst de juiste locatie ontcijferen. Vervolgens zette de gps op hun smartphone hen op weg voor een leuk avontuur.”

Ontwerp voor supermensen

“Ieder van ons wil graag een betere versie van zichzelf zijn. Door te sporten, gezond te eten en onszelf te verzorgen proberen we vandaag ons lichaam en onze geest al zoveel mogelijk te optimaliseren. Maar de consument van morgen zal nog meer willen kunnen, doen en zijn. Hij zal het vliegtuig willen nemen zonder aan de andere kant van de wereld te landen met een jetlag. Hij zal willen weten hoe hij impulsaankopen kan vermijden, door een beter inzicht te hebben in zijn emoties en hormonen. Merken moeten zich dus afvragen hoe ze ons kunnen helpen om supermenselijk te worden.”

“Gezondheidsapps en wearables , of ‘slimme’ kleren, zijn al een stap in de goede richting. Het Amerikaanse sportmerk Under Armour lanceerde dit jaar een app die je slaap, je beweging en je gewicht bijhoudt en op basis van jouw persoonlijke data allerlei instructies en inspiratie meegeeft om nog gezonder te leven. De app heeft al honderddertig miljoen gebruikers.”

Vergeet de natuur niet

“Tot slot kunnen merken en bedrijven van de toekomst niet anders dan één zijn met de natuur. Dat betekent niet alleen dat ze duurzaam of biologisch moeten zijn. Ons consumentengedrag moet de mensheid en de planeet ook redden. Merken moeten daarom innoveren en nadenken over technieken en oplossingen die de planeet goed doen en verbeteren. Ontwerpers moeten op lange termijn denken, het hele plaatje voor ogen houden, en de natuur niet zien als iets wat los staat van de mensheid.”

Klassieke grenzen vervagen, het heeft dan ook nog weinig zin om iets in de markt te zetten voor de blanke vrouw van 40 of voor de gepensioneerde man.

“Een interessant voorbeeld hier is speelgoedfabrikant Lego. Die besliste vorig jaar om na vijftig jaar zijn miljoenendeal met olieproducent Shell stop te zetten. Shell betaalde Lego al tientallen jaren om speelgoedwagens en pompstations te voorzien van een Shelllogo. Milieuorganisatie Greenpeace vond dat ongehoord en maakte een filmpje in de stijl van de populaire Legofilm Everything is Awesome , om de samenwerking te boycotten. Het filmpje, waarin een mooi noordpoollandschap verdwijnt onder een dikke laag olie, ging viraal en Lego zag zichzelf verplicht om de deal met Shell te verbreken. Het belooft in de toekomst zijn blokjes ook te gaan maken uit een duurzamer materiaal dan plastic.”

Elke Lahousse

De lezing van Tom Savigar in Antwerpen gaat over ‘Het onsterfelijke merk’. Toegangskaarten voor de ‘Fashion Talks’ worden verkocht tot 30 november. Meer info : https://fashiontalks.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content