Creatief met lectuur: wat te doen na het lezen?

Sinds de boekenbeurs in het land is, groeit je lectuurstapel vast gestaag. Maar wat te doen met die boeken nadat je ze allemaal effectief uitgelezen hebt? Wij helpen je alvast op weg, zodat je volgend jaar met goede moed opnieuw aan je boekenzoektocht kan beginnen.

Sinds de boekenbeurs in het land is, groeit je lectuurstapel vast gestaag. Maar wat te doen met die boeken nadat je ze allemaal effectief uitgelezen hebt? Wij helpen je alvast op weg, zodat je volgend jaar met goede moed opnieuw aan je boekenzoektocht kan beginnen.

Lijstjestijd

Ermee stoefen natuurlijk! Deel je literaire kennis met vrienden, geef je mening en vul je wishlist aan via goodreadings.com. De tijd van eindeloze boekenlijstjes in de agenda bijhouden is voorbij met deze handige site waarbij je in één klik literaire aanbevelingen vindt per thema, een overzicht maakt van de boeken die je al gelezen hebt en zoekt naar andere boekenliefhebbers onder je vrienden.

Originele boekenplanken

Stal ze uit. Een collectie boeken, daar dient mee gepronkt te worden, al is het maar om het ijs te breken tijdens homediners en de woonkamer wat op te fleuren. En nee, dat moet tegenwoordig zelfs niet meer op een doordeweekse plank, boeken krijgen ook prima ondersteuning via deze ontwerpen en het ziet er zoveel leuker uit.
Breng wat orde in de boekenhoek en vind onmiddellijk je toekomstige ‘nog te lezen’-lectuur terug met de TarGetBooks Shelf van de Turkse industrieel ontwerpster Mebrure Oral. Een beetje natuur doortrekken in je eigen interieur kan ook met deze Tree Branch Bookshelf van Fransman Olivier Dolle.

Boekenplafond

Hang ze aan je plafond en waan je in de Boekenhemel. Het nieuwe boekenrestaurant Cook & Book in Brussel laat je alvast wegdromen in zijn romanruimte terwijl je enkele scones verorbert en zoals een echte schrijver in wording Engelse thee slurpt. Let goed op, er zweven hier maar liefst 800 boeken boven je hoofd. Mocht je toch schrik krijgen dat er eens één op je hoofd zou vallen, kan je je gerust verplaatsen naar één van de acht andere themaruimtes in de boekenresto.

(Vrijetijdsplein 1, 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe – info: www.cookandbook.be ) Zwerfboek

Laat ze achter tussen de groenten- en fruitafdeling in je plaatselijke supermarkt, verlies ze op een bankje in het park of laat er één rondslingeren in de bioscoopzaal. Bookcrossing is het fenomeen waarbij je boeken als het ware ‘vrijlaat’ in een door jou zelfgekozen omgeving in de hoop er een andere boekenliefhebber erg blij mee te maken. Om de boekenvinder er op te wijzen dat dit wel degelijk om een zwerfexemplaar gaat, registreer je je allereerst op bookcrossing.com (of .nl voor de Nederlandse versie) en vraag je heel eenvoudig een boeknummer en grijze sticker aan die je vervolgens op de kaft kleeft.

Zo kan de gelukkige je via de site laten weten bij wie jouw boek precies is terechtgekomen en kan je de hele boekenreis volgen wanneer ie weer weggeschonken wordt. Bookcrossers laten meestal ook een persoonlijk berichtje achter tussen één van de bladen zodat het een extra persoonlijke ervaring wordt. Kijk dus rond en laat je verrassen, het lot zadelt je binnenkort maar al te graag op met degelijke lectuur.

Eigen bibliotheek

In dezelfde lijn kan je uiteraard ook een minibibliotheek in elkaar knutselen en toevallige passanten en buurtbewoners aanzetten tot lezen.

Bottle up!

Duw jij ook regelmatig je neus tussen versgeperste boeken om die aangename geur nog wat langer in je neusholten te laten vertoeven? Beweer je soms ook dat alles wat meer naar oud papier zou moeten ruiken? Waarom maak je er dan geen parfum van? Karl Lagerfeld was je voor met Paper Passion, een boekenparfum dat hij creëerde in 2011 in samenwerking met de Duitse uitgever Gerhard Steidl en parfumeur Geza Shoen. De geur is een mix van papier- en inktaroma’s en is -uiteraard- verpakt in een boek (wat ons weer bij een nieuw idee brengt: geheime spullen bewaren in een boek kan dus ook! Niemand die het merkt!). Nog steeds te koop via luckyscent.com. En nu maar hopen dat je boekenplek binnenkort naar een gezellige bibliotheek ruikt. (JF)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content