BMI van een politicus bepaalt stemgedrag

© Belga

Kiezers houden bij onbekende politici wel degelijk rekening met hun BMI tijdens het stemmen. Tot die opvallende conclusie kwam Tine Paredis met haar masterproef aan de KU Leuven.

Kiezers houden bij onbekende politici wel degelijk rekening met hun BMI tijdens het stemmen. Tot die opvallende conclusie kwam Tine Paredis met haar masterproef aan de KU Leuven.

Mensen die minder goed geïnformeerd zijn over een bepaalde politicus, houden rekening met zijn BMI in het stemhokje, zo blijkt uit de masterproef van Tine Paredis aan de KU Leuven. Naar aanleiding van de transformatie van Bart De Wever, wilde Paredis weten of die een effect had op het stemgedrag van de kiezer. “Ik wilde weten of deze transformatie een positief of negatief effect had op het imago van De Wever”, legt de studente uit. “Met de verkiezingen in aantocht wou ik eveneens nagaan in welke mate het uiterlijk, meer bepaald het gewicht, van een kandidaat een rol spelen in het stemgedrag van de kiezer.”

BMI niet belangrijk bij bekende politici

De deelnemers aan het onderzoek kregen foto’s voorgeschoteld van zowel een bekende als een onbekende verkiezingskandidaat met een versie van de persoon met een hoog BMI en een normaal BMI. Daarop moesten de deelnemers oordelen op wie van beiden ze zouden stemmen. Uit de resultaten blijkt dat bij een bekende politicus, bijvoorbeeld Bart De Wever, er geen overduidelijke voorkeur voor een bepaald BMI is. 53,80 procent koos voor De Wever met een hoog BMI, bij 46,20 procent ging de voorkeur uit naar een Bart De Wever met een laag BMI. Bij de onbekende kandidaat was er echter wel een duidelijk onderscheid: 70 procent stemde voor de politicus met een normaal BMI.

Tine Paredis concludeert daaruit dat hoe minder goed geïnformeerd mensen zijn over bepaalde politici, hoe meer ze het uiterlijk, met name het BMI, laten meetellen in hun stemgedrag. Bij de keuze tussen de twee versies van Bart De Wever, speelde het BMI geen rol en gingen mensen af op hun kennis over de partijvoorzitter van N-VA en zijn politieke standpunten.

Met andere woorden: verkiezingskandidaten die minder tijd en ruimte krijgen om hun politieke standpunten uit te leggen en te duiden, zullen sneller op hun BMI worden beoordeeld in het stemhokje, concludeert de studenten.

Het onderzoek betreft enkel de mannelijke politici, over vrouwelijke politici kan dus nog niets worden besloten. Eerder onderzoek in de VS toonde aan dat vrouwelijke politici harder gediscrimineerd worden op basis van het uiterlijk, waarvan het BMI onderdeel uitmaakt. (KVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content