Actuele Thema's »

De Audi RS5, sublieme efficiëntie

woensdag 01 september 2010 om 14u51

Op papier lijkt de Audi RS5 met zijn 450 pk alleen maar een krachtpatser, in de praktijk ontpopt hij zich als een toonbeeld van efficiëntie. Die begint al met zijn permanente vierwielaandrijving, die toelaat om de krachten snel en efficiënt over de wielen te verdelen. Het innoverende, zelfsperrende middendifferentieel met kroonwiel speelt daarbij maximaal 70 procent van het koppel naar de voorwielen door en maximaal 85 procent naar de achterwielen. Standaard is die verhouding 40/60 en die keuze onderstreept een sportieve roeping. Als optie kan aan de achtertrein nog een sportdifferentieel worden toegevoegd.

De hoogtoerige V8-benzinemotor met directe inspuiting, waarin de wrijvingen werden verminderd, levert 108 pk per liter cilinderinhoud _ nog een bewijs van efficiëntie. Hij is verbonden met een zeventrapsautomaat met dubbele koppeling met een keuzeprogramma voor auto, comfort of dynamic. Die keuze heeft gevolgen voor zowel het accelereren (later opschakelen, vroeger afschakelen) als de geluidsontwikkeling. Met het optionele navigatiesysteem GPS Plus is zelfs een individuele afstelling mogelijk.

Het resultaat is een verbluffende reactie op gas- en rempedaal, een uitzonderlijke wegligging en een rijplezier zonder weerga _ voor diegenen die dat woord nog in de mond durven te nemen. Opmerkelijk is het verhoudingsgewijs redelijke verbruik van 10,8 liter/100 km, met uitschieters tot 15 liter in het stadsverkeer Dat lijkt allicht veel, maar het is ‘slechts’ het dubbele van auto’s die vier keer minder krachtig zijn. De stevige ophanging moet men er bijnemen, evenals de krappe zitjes achterin. En de prijs natuurlijk.
Een kniesoor die daarom maalt.


AUDI  RS 5. TECHNISCHE FICHE. 

Motor : V8-benzinemotor met een slagvolume van 4163 cm3 die via een zeventrapsautomaat permanent de vier wielen aandrijft.
Potentieel : maximumvermogen van 450 pk/331 kW bij 8250 toeren/minuut en maximaal koppel van 430 Nm bij 4000 t/m.
Afmetingen : 464,9 cm (l), 186 cm (br), 136,6 cm (h) en 275,1 cm (wielbasis).
Koffervolume : 455 liter.
Gewicht : 1780 kg.
Verbruik in liter/100 km : 14,9 (stad), 8,5 (buiten stad), 10,8 (mix).
CO2-emissie : 252 gr/km.
Prijs, inclusief BTW : 81.400 euro, plus 4957 euro BIV.
Jaarlijkse autobelasting : 2023,69 euro.
Geen andere versies.

KnackWeekend-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over:

   

Reageer

Nieuwsbrief

Ontvang het recentste lifestyle nieuws wekelijks in uw mailbox!

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijkse reizennieuwsbrief

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijkse recepten

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijks culinair nieuws

E-mail:
 

Meest gedeeld

  • Special Deco & Design
  • 10 om te zien: Nieuwe designtalenten, oude bekenden
  • Designer van het jaar: Marina Bautier

Whitepapers

UiT met Kinderen