Antwerps ModeMuseum pakt uit met indrukwekkende digitale 'modemuur'

04/02/15 om 16:33 - Bijgewerkt om 16:41

Maak van een beperking een sterkte, dat moeten ze bij het Antwerpse MoMu gedacht hebben. Hun eerder beperkte tentoonstellingsruimte voor tijdelijke expo's wordt nu aangevuld met een digitale touchscreenmuur waarop de vaste collectie te bewonderen is.

Antwerps ModeMuseum pakt uit met indrukwekkende digitale 'modemuur'

© MoMu

'Een van de grootste uitdagingen van musea is het vinden van inspirerende manieren om hun archieven, collecties en projecten met het publiek te delen', klinkt het ambitieus bij het MoMu. Het museum kan omwille van zijn beperkte ruimte momenteel immers enkel tijdelijke expo's organiseren, maar wil op deze originele manier toch ook de vaste collectie zichtbaar maken voor bezoekers en voorbijgangers.

Het scherm is vijf meter lang en twee meter hoog en is te zien vanop straat, waardoor ze ook heel wat extra bezoekers naar het eigenlijke museum moet kunnen lokken. Ze toont zowel foto's van stukken uit de vaste collectie als van lopende tentoonstellingen en daarnaast ook info van partnerorganisaties als het Flanders Fashion Institute en de Antwerpse Academie. Momenteel bevat het startscherm zowat 800 afbeeldingen. Bij elke afbeelding kan de bezoeker met enkele aanrakingen via bijhorende trefwoorden doorbladeren naar verwante objecten, info over de ontwerper of eraan gelinkt videomateriaal. Alles is bovendien beschikbaar in vijf verschillende talen.

Antwerps ModeMuseum pakt uit met indrukwekkende digitale 'modemuur'

© MoMu

"Investeren in digitalisering houdt onze musea relevant voor de bezoeker van vandaag en morgen", vindt provinciaal gedeputeerde voor Cultuur Luk Lemmens (N-VA). "Met dit project vinden we aansluiting bij de hedendaagse bezoeker en toerist die op heel nieuwe manieren informatie vergaart en een digitale beleving zoekt." De digitale muur is vrij raadpleegbaar tijdens de openingsuren van het MoMu. (BELGA/AB)

Lees meer over:

Onze partners