Academie alumni exposeren in de openbare ruimte

© Julia Wlodkowski

De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten wordt 350 jaar. Daarom staat heel de stad Antwerpen van september tot januari in het teken van de Academie. De jonge, hedendaagse Academie-alumni krijgen een plaats binnen het Happy Birthday Dear Academie gebeuren dankzij het kunsttraject ’21ste eeuw buiten’.

De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten wordt 350 jaar. Daarom staat heel de stad Antwerpen van september tot januari in het teken van de Academie. Heel wat figuren uit de geschiedenis van de school en werken van vroeger worden in de spotlight geplaatst. Maar ook jonge, hedendaagse Academie-alumni krijgen een plaats binnen het Happy Birthday Dear Academie gebeuren dankzij het kunsttraject ’21ste eeuw buiten’. Het curatorencollectief HELD nodigde acht kunstenaars die na het millenniumjaar 2000 afstudeerden aan de Academie uit om een nieuw werk te creëren. Deze werken werden gerealiseerd voor de openbare ruimte en kleuren dus de komende maanden het Antwerpse straatbeeld. Verschiet dus niet wanneer je plots en gigantische vaas op het dak van een gebouw ziet staan of een F104 Starfighter tegenkomt op je weg.

HELD heeft een parcours uitgetekend dat dwars op de museum-as ligt. Het parcours is 2 km lang en kan te voet of per fiets afgelegd worden. Onderweg kan je de acht hedendaagse kunstwerken ontdekken en stilstaan bij hun betekenis en context. De plaatsen die werden uitgekozen zijn niet allemaal even bekend, maar zijn wel betekenisvol en dragen bij tot de interpretatie van de werken.

De jonge kunstenaars zijn in dialoog gegaan met de stad, haar inwoners en maatschappelijke problemen. Door hun kunstwerken zo prominent in het stadsbeeld te plaatsen herinneren ze ons aan de aanwezigheid van de vele talenten die de Academie herbergt en tonen ze dat de alumni de stad ook na hun opleiding als artistieke inspiratie blijven zien.

Kasper Bosmans plaatst voor tien dagen een F104 Starfighter op het pleintje aan de Plein Osystraat. Na deze tien dagen blijven enkel marmeren stutblokken en de omheining over. Wannes Goetschalckx heeft een aangepaste versie van een gekend straatbeeld ontworpen: boompjes gesteund door houten palen. Je kan zijn constructies vinden in de Sint-Willibrodusstraat 39 en de Blindestraat 9.

Kati Heck lest de dorst door een fontein te plaatsen op Ossenmarkt. Ze vindt dat iedereen recht heeft op gratis drinkwater. Heck laat ons rechtstreeks uit haar mond drinken want haar kunstwerk is een gebeeldhouwd zelfportret. Het werk ‘It’s in a heap, it’s in a pile’ van Pol Matthé kan je vinden in de Violierstraat en verwijst naar het thema van migratie.

Philip Metten transformeert het bestaand café Homey op de Sint-Paulusplaats. Dit werk zal tijdens de expo ook dienen als afspreekpunt en locatie voor performances en optredens. Joris Van de Moortel creëerde neonsculpturen op verschillende plekken binnen het parcours. Op de volgende locaties kan je zijn werken vinden: Blindestraat 1, Prinsstraat 13, Pijlstraat 2, Van Schoonhovenstraat 92, Offerandestraat 93, Klappeistraat 2.

Het werk van Leon Vranken kan je vinden in de Mutsaardstraat 31 en transformeert de klassieke sokkel als drager van een sculptuur tot een autonoom kunstwerk.
Op het dak van een gebouw in de Lange Beeldekensstraat staat ‘VERY EXPENSIVE’ van Julia Wlodkowski. Haar kunstwerk heeft de vorm van een enorme vaas en is een hommage aan het eenvoudige leven.

Naast de werken die je kan terugvinden in het stadsbeeld zullen er ook performances plaatsvinden in het teken van ’21ste eeuw buiten’. Iedere eerste vrijdag van de maand om 20u kunnen bezoekers performances bijwonen in café Homey. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content