5 tips voor een duurzaam kerstfeest

19/12/14 om 11:07 - Bijgewerkt om 11:07

Tijdens de feestdagen vliegen de goede voornemens in het rond. Waarom dus niet al wat voornemens waarmaken tijdens het feesten?

5 tips voor een duurzaam kerstfeest

© iStock

Het Netwerk Bewust Verbruiken verzamelde allerlei tips om Kerstmis net dat tikkeltje duurzamer te maken. De kerstdagen draaien om familie en gezellig samenzijn, dus we maakten een overzichtje van hoe je het feest milieuvriendelijker kunt laten verlopen.

De kerstboom

Een originele kerstboom met lichtjes.

Een originele kerstboom met lichtjes. © Pinterest

Een woonkamer zonder kerstboom zou een beetje triest zijn, al is dat wel de meest milieuvriendelijke oplossing. Maar creatieve zielen kunnen ook hun eigen versie van de kerstboom maken. Pimp een kamerplant, sla aan het knutselen met takken die je buiten vindt of zoek een tweedehandse kunstboom.

Wie toch niet zonder de lekker geurende kerstboom kan, kiest dan bij voorkeur voor een naaldboom met wortels. Op die manier kan je ze na de feestdagen gewoon een plekje geven in je tuin.

Het menu

Wat je op de borden van je gasten tovert, kan ook een duurzame touch krijgen. Kies voor bioproducten, fairtrade of kies voor lokale ingrediënten. En waarom één of meerdere gangen van het menu niet vervangen door een vegetarisch recept?

Kan je toch geen afscheid nemen van de tradities zoals foie gras? Ooit al eens het vegetarische alternatief van Gaia, Faux Gras, geproefd?

Geschenken

Een duurzame manier van geschenkjes inpakken.

Een duurzame manier van geschenkjes inpakken. © Pinterest

Een geschenkje van 15 euro kopen voor een familielid draait al snel uit op het aanschaffen van 'brol' of kadootjes die nadien snel in de kast belanden. Kies bewust voor duurzame geschenkjes of bedenk een leuk alternatief.

Geef bijvoorbeeld een waardebon voor een avondje uit in het theater of sla zelf de handen in elkaar en kies voor het upcyclen van oude spullen. Hebbedingetjes uit 'eco friendly' winkels zijn vaak niet alleen erg origineel, ze zijn ook heerlijk duurzaam.

Wanneer je de geschenkjes moet verpakken, doe dit dan niet door rollen inpakpapier in te slaan. Kies voor gepersonaliseerde pakjes gemaakt van krantenpapier, oud papier dat je leuk bestempeld of schoendozen.

Je kerstoutfit

Straal tijdens de feestdagen in een look die je op de kop tikte in een tweedehandswinkel of snuister in de kasten van je vriendinnen. Pimp dat zwarte jurkje met enkele glinsterende details en niemand zal merken dat dit kleedje al even in je kast hing.

Na het feest

Onze ogen zijn altijd groter dan onze buik, dus overschotjes zijn legio tijdens de feestdagen. Gooi ze niet weg, maar maak bijvoorbeeld van de groenten een heerlijk groentesoepje of vraag aan je gasten of je iemand kan plezier met wat restjes.

Als je een echte kerstboom kocht, kan je ze in de tuin planten. Berg alle kerstversiering mooi op, zo kan je er volgend jaar opnieuw van genieten. Toch afval? Recycleer zorgvuldig. (AB)

WeekendInformation Services

Ambacht ontmoet technologie

Ambacht ontmoet technologie

Op het eerste gezicht is de Gear 3 een traditioneel Zwitsers horloge. Totdat je aan ...

Onze partners