25 post-its voor 25-jarigen

Wat moet een twintiger zeker gezien /gedaan/gekocht/gelezen/beseft/gegeven hebben in zijn jonge leven? Reageer!

In ons speciale verjaardagsnummer van deze week, 25, maakten we een lijst op van 25 dingen die je op je 25e moet doen. Graag horen we ook van u wat een twintiger zeker moet gezien /gedaan/gekocht/gelezen/beseft/gegeven hebben in zijn jonge leven. Bekijk daarom ons overzicht hieronder en reageer!

1. Overweeg een cursus stijldansen. Het eerste huwelijksfeest met ontiegelijk grote dansvloer loert om de hoek.

2. Het wordt – zachtjesaan – tijd om afterworkparty’s serieus te nemen.

3. Bedenk dat chemische kuisproducten je vruchtbaarheid kunnen aantasten, schakel over naar biologische varianten.

4. Tijd om lichamelijker te worden. Pak je vrienden en familie vaker vast. Een schouderklopje, een aai over de bol. Groepsknuffel!

5. Leer een nieuwe taal en ga met die verworven kennis op reis. Ter voorbereiding plakt je huis vol post-its met interessante formuleringen in die taal. De reis zelf: op je eentje.

6. Gedaan met één keer laten rinkelen op de gsm van je ouders, zodat ze terugbellen. Het is niet langer acceptabel om nooit belkrediet te hebben. Hetzelfde geldt voor platzak zijn op café.

7. Geef bloed.

8. Ga voor een metamorfose. Meet je een echt kapsel aan. Experimenteer met rode lippenstift of lakleren schoenpunten. Leer knipogen zoals Jude Law dat doet.

9. Ontdek je ouders als bewust gekozen gesprekspartners en niet enkel als toevallige tafelgenoten. Gij zult niet langer gehaast zijn als gij naar hun huis wederkeert. It’s quality time.

10. Haal een piano in huis. Je enthousiasme is nog groot genoeg om het spelen snel in de vingers te krijgen en partituren kunnen lezen is niet langer een must. Youtube wel. Zoektermen: “how to play” + “on piano”. Van Justin Timberlake, Damien Rice tot The Beatles. Sing along! Dit werkt ook met een ukelele.

11. Van meer ernstige aard: ontken niet langer en kom uit voor wat je al lang denkt. In dezelfde lijn: hak knopen door.

12. Of wat dacht je van een experiment zo nu en dan: zeg overal ‘ja’ op, zoek uit wat een reeks onenightstands met je doen, praat met daklozen, bereken hoever je kan reizen met je door het werk betaalde tankkaart, begroet vreemden op straat, vier Spring break met Amerikaanse universiteitsstudenten op populaire bestemmingen als Miami Beach (Florida) of Cancún (Mexico). Mislukt er eentje, dan bedenk je een nieuwe.

13. Vraag je af waarom feestjes zo laat beginnen. Voortaan ben je er als een kippetje bij. Zelfs grootmoe weet dat de uren vóór middernacht dubbel tellen.

14. Zet je in als vrijwilliger. In eigen land (kinderen helpen met huiswerk), of een natuurproject in de jungle van Bolivia.

15. Verveling zal onze generatie niet klein krijgen! Maak zelf dingen: schilderijen, wortelcake, schrijf brieven op een tweedehands gekochte typmachine, kweek aardbeien en frambozen of ontdek de creatieve verlossing die Guerilla Art kan brengen (check de “100 ideas” op kerismith.com).

16. Investeer in collector’s items en schaf je eerste designstoelen/ontwerpersjasje/vinylplaten aan. Ga naar een veiling.

17. Lees de grote filosofen, of romantische dichters. Hou het cultureel erfgoed in stand. Leer de lyrics van Baz Luhrmanns hit Everybody is free to wear sunscreen vanbuiten.

18. Goed, de Franse lichtjesstad is romantisch. Maar ontdekte je al de goede kanten van je geb oortestreek ?

19. Ga voor de titel van lievelingskleinkind. Breng je grootouders elke week soep, ga samen naar de markt, leg uit wat chatten is.

20. Neem je toekomstige schoonmoeder uit eten.

21. Vraag je af of de mensen waarmee je je omringt het beste in je naar boven halen.

22. Zie de wereld . Trein naar Engeland als je die voetbalmatch wil bijwonen en blijf drie dagen hangen. Vlieg naar New York om te shoppen en lees een boek in Central Park. Roadtrip naar Barcelona voor dat zomerfestival en leg onderweg de barbecue aan langs verlaten plekken. First we take Manhattan, then we take Berlin.

23. Vertel je vrienden waar je hen dankbaar voor bent. Spreek, schrijf of zing het uit, vandaag nog. En laat die digitale foto’s uit je studentenjaren ontwikkelen.

24. Gij zult niet verkommeren door eenzaamheid: r icht een club op. Een zaalvoetbalploeg, leesclub, naai- of playstationteam. Kom regelmatig samen in iemands keuken om de agenda te bespreken. De gastheer of -vrouw zorgt voor spijs en drank.

25. Luister niet naar flauwekul van anderen. Maak zelf een lijstje en stel je prioriteiten.

Elke Lahousse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content